Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Névtelenséget kérő tisztségviselők tájékoztatása szerint a brüsszeli testület már szerdán meghozta az erről szóló döntést, de a bejelentését elhalasztották, hogy ne zavarja meg az aznap Salzburgban kezdődött informális EU-csúcstalálkozót.

A brüsszeli bizottság júliusban indította meg a jogsértési eljárást, megfelelő válasz hiányában pedig augusztus közepén úgynevezett indokolással ellátott véleményt küldött Varsónak, ezzel aktiválva a folyamat második szakaszát. A lengyel hatóságoknak egy hónapot adtak a szükséges intézkedések meghozatalára, különben - figyelmeztettek már akkor - a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság előtt folytatódhat az ügy.

A sokak által aggályosnak tartott lengyel igazságügyi reform keretében 65 évre csökkentik a legfelsőbb bíróság mostani tagjaira vonatkozó nyugdíjkorhatárt. Ezt a testület több mint 80 jelenlegi tagja közül 27-en már elérték. Közülük 16-an azonban - vagy az új törvényre vagy egyenesen a lengyel alkotmányra hivatkozva - maradási szándékukat jelezték. A 16 bíró közül 5 esetben Andrzej Duda elnök - az országos igazságszolgáltatási tanács véleményére is hivatkozva - meg is hosszabbította a szolgálati időt.

Az Európai Bizottság a jogállamiság rendszerszintű megsértésének súlyos kockázata miatt tavaly megindította Lengyelországgal szemben az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti, képletesen atomfegyverként is emlegetett eljárást.

Az utóbbi években sok bírálat érte a lengyel kormányt, elsősorban amiért sokak szerint csorbítani kívánja az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Képünk forrása: AFP Photo/Janek SKARZYNSKI