Elfordultak a befektetők az uniós tagállamtól

Hatalmasat estek a külföldi beruházások Bulgáriában
Napi.hu, 2014. május 12. hétfő, 12:30
Fotó: Reuters

Felére zuhantak a külföldi befektetések Bulgáriában, amiben jelentős része van az állandóan változó, kaotikus jogi környezetnek és a bürokratikus szabályozásnak.

A bolgár jegybank adatai szerint az év első két hónapjában 114,1 millió eurónyi külföldi tőke érkezett az országba, ami a GDP mindössze 0,3 százalékának felel meg. A tavalyi azonos időszakban a közvetlen külföldi tőkebefektetések (FDI) összege 223,3 millió euró volt, a bruttó hazai termék 0,6 százaléka - írta a The Sofia Globe. Ebben az időszakban a legnagyobb befektető Hollandia volt, 48,7 millió euróval, ugyanakkor Franciaország vonta ki a legtöbb tőkét, 6,5 millió eurót. Az első két hónapban a bolgár külföldi beruházások értéke 15,8 millió euró volt, jelentősen meghaladva a 2013-as 9,7 milliót.

A Focus rádiónak adott interjújában Boriszlav Boriszov közgazdász professzor rámutatott, hogy nemcsak a külföldi, a hazai befektetők se szívesen kezdenek beruházásokba, inkább bankban tartják tőkéjüket. Ebben meghatározó szerepe van a bizonytalan jogi környezetnek - a parlament ciklusonként 300-400 törvényt hoz, ami óriási káoszt okoz az üzleti környezetben. A másik visszahúzó tényező a bürokratikus eljárás és az, hogy az Európai Unióban a legtöbb engedélyt Bulgáriában kell beszereznie a befektetőnek. Az év eleje óta több jelentős beruházó is bejelentette kivonulási szándékát, így a német Praktiker, a belga Delhaize és a francia Credit Agricole.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RonaGyuri, 2014.05.12 12:56

@jobbajobb: látod nálunk még a tengerpart is hibádzik! =))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.05.12 12:35

..nem elég a jó idő .,meg a 400 km tengerpart ...,ész is kell ...,na az van ott kevés ,meg európai mentalitás ...,de hát az 500 éves török uralom...,a 150 év is tönkre vert bennünket ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html