Elgáncsolta a forintot a tragikus adat, 258 felé tart az euró (új)

A vártnál sokkal rosszabb amerikai munkaerőpiaci adat miatt a világ pénzpiacain kiújult a pesszimizmus, aminek eredményeként a forint gyengült.
NAPI Online, 2007. szeptember 7. péntek, 17:56
Fotó:

A nemzetközi színpadon óriásit gyengült a dollár az euróval szemben, a keresztárfolyam 1,3780 közelében tetőzött a makroadatsor közlése előtti, 1,37 alatti szint után.

Bár a dollárgyengüléssel párhuzamosan általában a feltörekvő piacokon erősödés szokott végbemenni, ám most más volt a forgatókönyv. Jelesül az összes érintett deviza, így a forint is lejtőre került, ami azzal magyarázható, hogy a gyenge adat miatt kiújult a pesszimizmus a piacokon, a befektetők felsorakoztak az eladói oldalon - számolt be az amerikai közzétételt követő eseményekről Geszti Pál.

Az euró jegyzése a délelőtti 254,60 forintról 255,20 forintra erősödött, mérsékelt fogalomban, majd a hazai zárás utáni kereskedelemben - lényegében zéró likviditás mellett - 258 felé vette az irányt a kurzus. A dollár jegyzése a korábbi 186 forint feletti szintekről 185,30 forintra csökkent, de a hazai deviza euróhoz viszonyított gyengülése erősebb hatásnak bizonyult, így irányt váltott a zöldhasú, és 187 fölé emelkedett vissza.

Az állampapírok másodlagos piacán az éven belüli hozamok szundikáltak, változás csak a hosszú papíroknáél történt, utóbbiek benchmarkja 1-6 bázisponttal emelkedett. Ezen a héten egyébként a MAX Composite állampapír-index 0,3 ponttal emelkedett, a külföldi tulajdonban lévő forint-állampapírállomány 31,0 milliárd forinttal 3167 milliárd forintra csökkent.

HOZZÁSZÓLÁSOK