Elhárult az utolsó akadály: jöhet a részben kommunista kormány Csehországban

Cseh- és Morvaország Komunista Pártja (KSCM) lehetővé teszi, hogy Andrej Babis miniszterelnök második kormánya bizalmat kapjon a parlamenti alsóházban - döntött a párt központi bizottsága szombaton Prágában.
Dzindzisz Sztefan, 2018. június 30. szombat, 13:25
Fotó: Shutterstock

"A központi bizottság azt ajánlja a párt képviselői csoportjának, hogy a bizalmi szavazáskor aktívan támogassa az ANO és a CSSD koalíciós kormányának megszületését" - mondta Vojtech Filip pártelnök az ülés után újságíróknak.

A tavaly októberi választáson győztes ANO mozgalomnak és kisebbik koalíciós parnerének, a Cseh Szociáldemokrata Pártnak (CSSD) a 200 tagú alsóházban együtt 93 képviselője van (78 és 15 mandátum), ezért a parlament bizalmát csak egy harmadik erő segítségével szerezheti meg.

Az ANO már korábban megállapodott a kommunista párttal, amelynek 15 mandátuma van, hogy az a bizalmi szavazáskor támogatja, és később is biztosítja a kormányzáshoz szükséges többséget. A végső szót az ügyben most mondta ki a KSCM szélesebb vezetősége.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2018.06.30 13:31

Ettől miért lenne akár részben is kommunista a kormány? Azt hittem a napi már nem süllyedhet mélyebbre, de szemmel láthatóan mindog van lefele tér...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html