Az Eurobarometer felmérése szerint a románok 73 százalékának az a véleménye, hogy hazájában rossz az egészségügyi ellátás - miközben az európai átlag 27 százalék -, 78 százalék szerint egyenesen a legrosszabb az Európai Unióban. Így vélekedik saját helyzetéről a görögök 73 és a bolgárok 72 százaléka. A románoknak csak 11, a bolgároknak 10 százaléka hiszi, hogy olyan ellátásban részesül, mint más uniós országok polgárai - írta a Romania Insider.

A legfontosabbnak az ellátás színvonala szempontjából az egészségügyi személyzet szakképzettségét tartják, a második helyen áll a hatékony kezelés, a harmadik a korszerű orvosi műszerek, felszerelések. A romániaiak közel 70 százaléka tart attól, hogy a kórházi kezelésük ártalmas lehet, szemben az - ugyancsak magas - európai átlaggal, amely valamivel magasabb 50 százaléknál.

Az Eurobarometer adataiból kitűnik, hogy a magyar válaszadók messze elégedettebbek az egészségüggyel, mint a románok, sőt, az elmúlt években még nőtt is azok tábora, akiknek nincs gondjuk az ellátással. A magyar válaszadók 51 százaléka tartja rossznak, 47 százalék pedig jónak a hazai egészségügy minőségét - az elégedettek tábora 19 százalékponttal nőtt 2009-hez képest. Az EU többi tagállamával összehasonlítva a bő ezer megkérdezett fele rosszabbnak, harmada ugyanolyannak, 6 százalék pedig jobbnak tartja a magyar ellátást úgy, hogy ez esetben is nőtt a kedvező véleménnyel bírók aránya.