Úgy tűnik, megmozgatta néhány feltaláló fantáziáját a kínai nagyvárosok levegőjét szennyező, leküzdhetetlennek látszó szmog - írja a Bloomberg a probléma kezelésére szánt legújabb "megoldást" bemutató cikkében. A több ember magas sajátos vízágyú vagy vízfecskendő nem feltétlenül praktikus, viszont biztosan sokba kerül. Azt azonban nem lehet megtagadni tőle, hogy ötletesen igyekszik felvenni a harcot a szmog ellen.

Valójában egy jókora - tíztonnás -, nagy átmérőjű csődarabról van szó, amit ágyúszerűen az ég felé irányítanak. A száján körbe vízfecskendők helyezkednek el - az ezekből fújt párát a csőből érkező nagy nyomású levegő segítségével lövik ki az ég felé. Az Xinhua hírügynökség megfogalmazása szerint "mozgatható ködágyú" névre hallgató szerkezet első példányait Hszianban, Senhszi tartomány fővárosában állították fel. A helyhatóság 900 ezer jüant (146 ezer dollár) költött a szmogoszlató rendszerre.

A terv

Az elképzelés a következő: amikor a szmog rátámad a városra, a ködágyúk tüzelésbe kezdenek, apró vízpáracseppeket lövellve fel 600 méter magasba. A párafelhő azután odafenn magába szívja a levegőben lévő apró szennyező elemeket, majd - miután ennek következtében megnő az páracseppek súlya - az egész esőként visszahullik a felszínre.

Pan Hsziao-csuan, a Pekingi Egyetem környezetvédelemmel foglalkozó oktatója azonban kételkedik a találmány hatásosságában. Véleménye szerint a ködágyút kiválóan lehetne használni épületek bontásakor, amikor a keletkező por szétterjedését slagozással szokták megakadályozni. A legveszélyesebb porszemcsék (PM 2.5), amelyek olyan kicsik, hogy nem tisztulnak ki a tüdőből, nem igazán távolíthatók el ilyen módon a levegőből.

A kínaiak lelkesedését azonban a nem törték le a kétkedő szavak: a hivatalos pártlap például arról tudósított, hogy egy teherautóra szerelt ködágyú Zhangjiakoúban, Hobej tartomány egyik városában cirkál bevetésre várva. A Bloomberg értékelése szerint a szerkezet azért végül is azért jó valamire: a helyhatások vezetői elmondhatják választóiknak, hogy csináltak valamit az elviselhetetlen szmoggal kapcsolatban felmerült panaszok kezelése érdekében.