Egy belarusz bíróság most először alkalmazta az új törvényt, amelynek értelmében ha egy éven belül valakit kétszer ittas vezetésen kapnak, akkor elkobozzák kocsiját, amit eladnak. Az árat egy speciális bizottság állapítja meg, és azon az eredeti tulajdonosnak is joga van visszavásárolni. A pénzt a közlekedési balesetek áldozatainak kárpótlására akarják fordítani. Az új jogszabály a külföldiekre is vonatkozik, és az első ilyen ítélet más tanulsággal is szolgált. A 29 éves férfi, akit kocsi elkobzásra ítéltek, nem az autó tulajdonosa volt, de bíróság szerint ennek a ténynek nincs jogi relevanciája.

A törvény október végi hatályba lépése óta 117 embert kaptak ismételt ittasságon, akiket az elkobzáson kívül 1400 dollárnak megfelelő büntetéssel, havi fizetése 20 százalékának elvonásával és jogosítványa három évre való felfüggesztésével is büntethetnek. Aki ittasan halálos balesetet okoz, akár 10 évi börtönbüntetésre is ítélhető.

A belarusz szigor másokra is ihletően hatott: az orosz liberális demokrata párt egyik parlamenti képviselője törvényjavaslatot nyújtott be, amelynek alapján elkobozható az ittas vezető autója - de csak akkor, ha az ő tulajdona - és három évre eltiltható a vezetéstől.