Nem akadt olyan képviselő a görög parlament szocialista frakciójában, aki dezertált volna a tegnapi bizalmi szavazáson, s ezzel veszélybe sodorta volna a kormányt: mind a 155-en támogatták Georgiosz Papandreu átalakított kabinetjét, amely így hozzákezdhet összesen 78 milliárd euró értékű megszorításokat és privatizációs bevételt tartalmazó ötéves gazdaságpolitikai programja megvalósításához. A kormány ellen 143 képviselő szavazott a 300 fős országgyűlésben. A voksolás után a rendőrség feloszlatta a parlament előtt tüntető több ezer embert, akik nem akarnak belenyugodni az újabb kemény intézkedésekbe.

Az befektetők mérsékelt lelkesedéssel fogadták a hírt, az euró ugyan egyhetes csúcsra erősödött a dollárral szemben a pozitív eredményt hozó bizalmi szavazás után, ám ezt követően visszagyengült. A kétéves görög kötvények hozama, amely korábban meghaladta a 30 százalékot, mintegy megelőlegezve a szavazás eredményét már tegnap majdnem egy százalékponttal, 27,64 százalékra szelídült.

José Manual Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerint az athéni kormány talpon maradása megszüntette a bizonytalanság egy elemét, ami jó hír Görögországnak és az Európai Uniónak. Ugyanakkor a görög ellenzék az unió ismételt kérése és Papandreu próbálkozásai ellenére továbbra sem hajlandó felelősséget vállalni a válságkezelésben. Antonisz Szamarasz, az Új Demokrácia párt vezetője, az ellenzék vezére megismételte álláspontját, miszerint a Papandreu terve nem fog működni, mert nem indítja be a gazdasági növekedést. Ezért a kormány maga is a forrása az instabilitásnak.

A bizalmi szavazást megelőzően tízezer ember tüntetett az athéni parlament előtt az újabb megszorítások ellen, ami - a rendőrség adatai szerint - az éjszaka közepére háromezerre csökkent. A főként fiatalokból álló tömeg a döntés után vizes palackokkal és gyümölccsel kezdte dobálni a rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak.