Elmeszelte a kormány adótervét a cseh alkotmánybíróság

A cseh alkotmánybíróság elfogadásának módja és visszamenőleges hatálya miatt alkotmányellenesnek minősítette a kormány gazdasági megszorító csomagjának egy újabb elemét.
Barabás T. János, 2011. május 3. kedd, 08:47
Fotó:

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A törvény értelmében 50 százalékos adóval sújtották volna a lakás-takarékpénztárak ügyfeleinek juttatott állami támogatást. Pavel Rychetsky, az alkotmánybíróság elnöke szerint alkotmánysértő volt az elfogadás módja, mivel nem volt olyan rendkívüli körülmény − háború, a polgárjogok veszélybe kerülése vagy rendkívüli kár kockázata −, ami indokolta a törvény parlamenti vitájáról való lemondást. A másik probléma, hogy a törvény visszamenőleges hatályú lenne, mivel a 2010-es támogatásokra is vonatkozna.

Mintegy 5 millió cseh, vagyis az ország lakosságának fele rendelkezik lakáscélú megtakarítási számlával. A költségvetésből emiatt kieső 6 milliárd koronát viszont elő kell teremteni − közölte Miroslav Kalousek pénzügyminiszter, aki szerint két héten belül előállnak az ehhez szükséges javaslattal. (Várhatóan a szociális támogatásokat fogják csökkenteni.) A költségvetési hiányt ugyanis mindenáron a tervezett, az ország GDP-je 4,6 százalékának megfelelő 135 milliárd koronán akarják tartani.

HOZZÁSZÓLÁSOK