Elpusztult Moldova ékszere

Teljesen leégett a moldovai Nemzeti Filharmónia épülete, csak péntek hajnalra sikerült eloltani a tüzet.
Rácz Gergő, 2020. szeptember 25. péntek, 16:26
Fotó: Wikipedia

Odalett a Szergej Lunkevics nevét viselő chisinaui hangversenyközpont mindkét koncertterme és elégtek értékes hangszerek is - közölte Facebook-oldalán Mihail Agafita, a filharmónia főigazgatója és művészeti vezetője.

A tűz a filharmónia főépületében keletkezett, amelynek mennyezete beomlott, maga alá temetve a koncerttermeket. A tűzoltók hét órán át küzdöttek a lángokkal, amelyek 3500 négyzetméternyi területen égtek - írja a 24.hu.

Szvetlana Bivol intendáns szerint lehetséges, hogy a tűzvész a renoválási munkák során, egy csőhegesztés közben keletkezett. A tűzben leégett egy szomszédos étterem teteje is.

A filharmónia épületét 1912-ben emelték, amikor Moldova még a cári Oroszország része volt. A moldovai filharmonikus zenekar idén ősszel ünnepelte volna alapításának 80. évfordulóját.

Mihail Agafita karmester, főigazgató szerint most már csak "a csodában vagy az adományokban" reménykedhetnek. Igor Dodon moldovai elnök a lakosság és országa külföldi partnerei segítségét kérte és azt ígérte, hogy 2021 márciusában megkezdik az újjáépítést.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.09.25 18:30

Mostanság túl sok tűz vagy egyéb rongálás éri értékeinket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html