Elrettentő példaként szolgálhat a szlovák atomerőmű

Biztosra vehető, hogy elhúzódik és az eredetileg tervezettnél jóval többe kerül a mohi atomerőmű 3. és 4. blokkjának a befejezése.
Barabás Júlia, 2017. április 2. vasárnap, 10:46
Fotó: Napi.hu

A Szlovák Villamos Művek részvényesei elfogadták a Szlovákiában lévő Mohi atomerőművében folyó bővítés új költségvetést. E szerint a két új blokk felépítésével kapcsolatos költségek elérik az 5,4 milliárd eurót - idézte a társaság adatait a pozsonyi Új Szó. (A Paks 2. projektre, amely több mint két és félszer nagyobb áramtermelő kapacitású erőművet eredményezhet, mint a mohi 3-as és 4-es blokk együttes termelési képessége, 10 milliárdos orosz hitel vesz fel a magyar kormány, de a költségek ennél nagyobbak - a szerk.)

A részvényesek azzal is egyetértettek, hogy a kivitelező olasz Enel a 3. blokkot 2018 végéig, a 4.-et pedig egy évvel később adja át.

Csak azzal a feltétellel értettünk egyet a költségvetés növelésével, hogy az ehhez szükséges összeget a cég többségi tulajdonosának számító magánbefektetők teremtik elő és nagyobb befolyást követeltünk a vállalatban 34 százalékos tulajdonrésszel bíró államnak is - mondta Peter Ziga gazdasági miniszter.

Elszálló határidők

A mohi atomerőmű 3. és 4. blokkját eredetileg 1987-ben kezdték el építeni, 1991-ben azonban leálltak a munkával. Az olasz Enel 2006-ban jutott hozzá a Szlovák Villamos Művek 66 százalékos részvénycsomagjához, és a szlovákiai áramtermelő többségi tulajdonosaként 2008-ban látott hozzá a mohi erőmű 3. és 4. blokkjának a befejezéséhez.

Eredetileg azzal számoltak, hogy a 3. blokkot 2012-ben a következőt pedig 2013-ban adják át. 2013-ban ezt 2014-re és 2015-re módosították, azóta pedig folyamatosan halasztgatják a befejezés határidejét.

Elszálló költségek

A még múlt század nyolcvanas éveiben kidolgozott tervek 1,8 milliárd eurós beruházási költséggel számoltak. Az Enel 2008-ban 2,8 milliárdos költségvetést vezetett elő, amit 2013-ban 3,8 milliárd, 2014-ben pedig 4,63 milliárd euróra növelt. Ez utóbbit fejelték meg most újabb csaknem 800 millió euróval (több, mint a 4-es metró költségeinek fele - a szerk.).

A Szlovák Villamos Művek szerint a most felvázolt ütemterv már reálisnak tűnik, mostanra ugyanis a 3. blokknak már csaknem a 95, a 4.-nek pedig a 83 százaléka készült el. A gyors átadás az Enelnek is az érdeke, tavaly ugyanis eladta 66 százalékos tulajdonrésze felét a cseh EPH csoportnak, és a fennmaradó résztől is meg szeretne válni. A pozsonyi kormány ezt csak a mohi projekt lezárása után engedélyezi.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Marzipan, 2017.04.02 12:07

Elrettentő példa - Fukusima

"A 18 ezer halotton kívül 2500 embert eltűntnek nyilvánítottak. Az atombaleset óta jelentősen megnőtt az orrvérzéses és a pajzsmirigydaganatos megbetegedések száma Japánban.

Az evakuáltak közül sokaknak máig nincs otthonuk, munkájuk. A katasztrófa társadalmi, mentális következményei is súlyosak.

A fukusimai gyerekeket új iskoláikban gyakran kiközösítik, társaik félnek a sugárfertőzéstől. A zónából jövő fiatalok pedig házasodni félnek: attól tartanak, utódaiknál degeneratív betegségek jelennek meg."

?Megengedhetjük-e magunknak, hogy emberéleteket sodorjunk veszélybe azért, hogy a természetet manipulálva termeljünk nagy mennyiségű áramot? Ér-e annyit az energiaéhséggel együtt járó gazdasági növekedés hajszolása, hogy ilyen kockázatot vállaljunk??

https://168ora.hu/fukusima-magyar-szemmel-egy-atomkatasztrofa-kovetkezmenyei/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

George Lukacs, 2017.04.02 11:20

@Winter:

Az Állam az egyetlen, amelyik jót tud tenni.

Arra született!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Winter, 2017.04.02 11:09

Nahát, milyen érdekes. Magánbefektető és nyugati kivitelező... ;-))))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html