Elszakadt a cérna: megindították a gázháborút az oroszok

Az összes kelet-közép-európai vevőjének kevesebb gázt szállít a Gazprom, mint amennyit szerződés szerint szállítania kellene. Ukrán források szerint az orosz fél felárral manipulálja a Magyarországnak eladott gáz árát.
Napi.hu, 2014. szeptember 12. péntek, 19:31
Fotó: Napi.hu

Idegesen vehették tudomásul a kelet-közép-európai országok, hogy az elmúlt napokban kevesebb gázt kaptak a Gazpromtól, mint amennyit az orosz monopolcégnek szerződés szerint szállítania kellett volna. A régió országai lassan felkészülhetnek arra, hogy a télen gázhiánnyal kell számolniuk. A szlovák SPP gázelosztó cég tízszázalékos visszaesésről számolt be szerdán, a lengyel PGNiG 45 százalékos hiányról csütörtökön.

A Wall Street Journal (WSJ) tudósításából nem derül ki, hogy Magyarország megkapja-e a szerződésben szereplő mennyiséget, ám az FGSZ Földgázszállító Zrt. az MTI tudósítása szerint egyelőre nem lát gondot. A legnagyobb bajba Bulgária kerülhet, amely téli szükségleteinek 82 százalékát friss szállításokból szolgálja ki és csak a maradékot tározókból. A balkáni országnak nincs vezetékes kapcsolata egyik szomszédos állammal sem, így teljesen kiszolgáltatott Oroszországnak.

Korlátozás jöhet

Az Ukrajnán keresztül érkező utánpótlás akadozása miatt a vállalatok ellátásnak korlátozására lehet szükség - idézte a WSJ a szófiai energiaügyi minisztérium közleményét. A tárca szerint bizonyos mennyiségű energiahordozót beszerezhetnek Görögországból "meghatározott feltételek teljesülése esetén". Ezzel arra utalhattak, hogy tartályvagonokban nagy nyomás alatt szállított gázt importálhatnak.

Kiszolgáltatottság
OrszágAz orosz gáz aránya* (%)A tárolók feltöltöttsége (%)
Bulgária8975
Csehország5798
Észtország100n. a.
Finnország100n. a.
Lengyelország5999
Lettország10075
Litvánia100n. a.
Magyarország8057
Németország3791
Románia24n. a
Szlovákia8493
Ukrajna6050
*az egyes országok teljes szükségletén belül az orosz gáz aránya
Forrás: WSJ

A PGNiG és a Cseh Gázszövetség úgy véli, hogy ha Lengyelország, illetve Csehország Ukrajnán keresztül történő ellátásával gond lenne a télen, akkor Németországon keresztül juthatnak orosz gázhoz, amely az Ukrajnát elkerülő Északi Áramlat vezetéken érkezik Oroszországból. Szlovákia Csehországon és Ausztrián keresztül is kaphat gázt nyugatról.

Trükkös oroszok

A Gazprom ugyan azzal indokolja a szállítások visszafogását, hogy saját hazai tárolóiba tölt több gázt a tél előtt, ám bizonyos jelek erősen arra utalnak, hogy valójában meg akarja akadályozni Ukrajna gázellátását nyugat felől. Lengyelország a héten egy időre kénytelen volt leállítani ezeket a szállításait. Szlovákia egyelőre nem fogta vissza a nyugat-keleti gázáramlást.

Ukrán információk szerint Magyarország esetén más trükkel éltek az oroszok - jelentette az MTI. A Szevodnya című napilap szerint a Gazprom exportfelárat szabott ki a Magyarországon keresztüli gázszállításra, amely megdrágítja a visszafelé irányú szállítást, azaz a földgáz Ukrajnába való visszaszivattyúzását. A vevőnek így ezer köbméterenként 400 dollárt kellene fizetnie, amit túl magasnak tart.

A kijevi vezetés egyelőre nem tudott megegyezni a Gazprommal a júniusban fizetési viták miatt leállított gázszállítások felújításáról. Szakértők szerint enélkül csak úgy tudná kihúzni a telet, ha nyugati szomszédaitól a lehetséges átviteli kapacitás száz százalékán érkezne a gáz Ukrajnába és ötödével visszafognák a belső felhasználást. Úgy tűnik, Moszkva csírájában akarja elfolytatni egy ilyen forgatókönyv lejátszásának lehetőségét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Cefre, 2014.09.13 22:10

@libamaj: Eh igen. Melos egyszerű, együgyű elme, dobálózik a MOL nyilvános adataival, azt nem képes átlátni hogy mi mindenre megy el a pénz mig végül a cég, nyilvánosan, veszteséges lesz. Ha tudná micsoda tanácsadói szerződések, szponzorálási tételek vannak ott... de mondom, ehhez ő egyszerű, ostoba lélek. Boldogok az ostobák.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

libamaj, 2014.09.13 20:59

@melos:
Miért kellett a MOL részvény? Mert Veszélyben volt Hernádi pozíciója.Az oroszok nem is csináltak belőle titkot,hogy a leendő első alkalommal megpróbálják Hernádit leváltani. Az pedig nagy baj lett volna a Fidesz számára mert egy bő pénzforrás eldugul volna.
Aztán kerül amibe kerül az adófizetőkkel kifizetették a pártfinanszírozás árát. Ennyi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kopacs, 2014.09.13 15:17

@melos:
nincs érzéked a politikai iránt, ukrajna kormánya nem is legitim, fasiszta erők jönnek mennek az országban, végrehajtva amerika akaratát.
Lővik saját népüket nehéztüzérséggel, ballisztikus rakétákkal, repülőkkel zsoldosok igénybevételével.
A balti államok mindegyike Nato tagállam, az más tészta és nem fasiszták, egyelőre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kopacs, 2014.09.13 15:11

@Tomi31:
Az ukrán hds, mióta a tűzszünet életbe lépett, Harkov környékén rendkivűl erős katonai összevonást hajt végre, ami miatt az orosz külügy is tiltakozott, mint a tűzszünetet sértő csapamozgások. Vagy hogy civileket fogdosnak össze és azokat adják át mint fogoly csere. Hogy közben nehéztüzérséggel lövik Donyecket, hogy simán támadnak és szereznek meg falvakat és környéket. Egy háborúban nagy a kísértés, de amit az ukránok csinálnak azt nyílt felrúgása a tűzszünetnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2014.09.13 14:55

@lomb:

[i] hogy veszítettünk 1 milliárdot [/i]

Megvan az egymilliárd euro ? Nincs, akkor elvesztettük. Ennyire egyszerű. :-))
Megvan a pénz? Nincs. A vagyon ér annyit amennyit kiadtunk érte ? Nem ér. Akkor hol a pénz ?

Tipikus kezdő tőzsdei hiba, hogyha a piac ellentétes irányba mozog, akkor addig kell várni ülni a szarban, és várni a csodát, míg vissza nem tér.

Erről tudnának mesélni akik 5000 FT felett vásárolták az OTP-t 2010-2011-ben. Csak az állam nagyobb tétet tett a sztoriba.

"rossz" (azonnali, kézzelfogható nyereséget nem hozó) üzlet azzal, hogy Magyarország orosz gyarmat?

Nemcsak hogy azonnali nyereséget nem hozott, tavaly a cég veszteséges volt, a pakk szavazati arányban a felét sem éri, és ahogy telt az idő, folyamatosan esett a cég értéke jelen állás szerint. Persze, ha hiszel a tündérmesékben, és istenedben orbánviktorban akkor elhiszed, hogy ebből belátható időn belül nullszalldó lesz.

Ha ezt egy nemfideszes kormány művelte volna, már mindenki az utcán tombolna, és gyujtogatná az autokat, de a fidesz azt is megteheti következmények nélkül, hogy 3 év alatt eltőzsdézik 1 milliárd eurót egyetlen tranzakcióval.

"Magyarország orosz gyarmat?"

Úgyhogy ezt a pénzt az oroszoknak adtuk, jelen állás szerint ajándékba. Mint amikor a gyarmat fizeti az adót a gyarmattartónak.

A tőzsdei ügylet nekünk egy milliárd eur minúszt mutat, ezzel a pénz nincs meg.

Viszont ez a pénzt szépen odaadtuk az oroszoknak, akik a 10 ujjukat megnyalták a finom euró után, nekik ez nyereség, ingyenpénz, adomány, pláne hogy egy olyan cégtől szabadultak meg ami értéke több mint 40%-át elvesztette 2 év alatt.

A gyarmat kifizette a gyarmattartót.

És akkor az INA balhénak még vége sincs.

---------

Még egyszer idézem Fellegi miniszter úr szavait, aki 2011-ben azt mondta, hogy 2-3 év múlva kell felülvizsgálni a tranzakciót.

A tranzakció emelett gonosz devizában történt, tehát árfolyam vonzata is van. Ahhoz, hogy a vétel siker legyen, nem elég ha a MOL árfolyama 22.000 forintig visszamegy, a forintnak is vissza kell erősödnie 265-ig, és az még csak nullszaldó, ami azzal egyenértékű, mintha az egymilliárd EUR-t 0%-os kamatra kölcsönadtuk volna. Mivel a kormány mindent megtesz, hogy a forint véletlenül se erősödhessen, így nem igazán látom, mikor lesz ebből nyereséges bolt.

A kulcskérdés az, hogy van-e olyan mód, hogy ezt az 1milliárd eur-t 3 év alatt úgy kezeljük, hogy ennél pocsékabb teljesítményt hozzon.

Pl. ha ezt a vagyont nem 3 éve akartuk volna megvenni a ruszkiktól / ha már mindenáron kellett valamiért, ami azóta se derült ki hogy mi /, hanem most, akkor mennyivel tárgyalnánk előnyösebb pozícióból, amikor a ruszkiknak amúgy is kell a deviza, és szorongatják az EU gazdasági szankciók ? És még a 2013-as veszteség sem lett volna a történetben.

Ezt a fideszesek elbaszták. Méghozzá annyira, hogy nehéz elhinni, hogy véletlenül.

Csak mivel nem a saját pénzüket cseszték el, leszarják, meg a puha diktatúrában az van úgyis amit ők akarnak, nincs felelősség, uralják a bíróságokat, alkotmánybíróságot, ővék az ügyészség nincs aki felelősségre vonhassa őket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html