Eltűnt a román ipari termelés harmada

Májusban a nyers adatok szerint 30,6 százalékkal csökkent a román ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest – közölte kedden a román országos statisztikai intézet az MTI szerint.
Szabó Dániel, 2020. július 14. kedd, 13:02
Fotó: Reuters

A szezonális és naptárhatással kiigazított adat szerint a visszaesés 28 százalékos volt, ugyanakkor májusban az előző hónaphoz mérten a nyers adatok szerint 22,2 százalékkal nőtt az ipari termelés, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint pedig 15,1 százalékkal.

Az első öt hónapban az ipar kibocsátása 17,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten, a kiigazított adat szerint 17,2 százalékos volt a visszaesés. A január és május közötti időszakban mindhárom nagy ágazatban csökkenést jegyeztek, így a feldolgozóipar kibocsátása 19,7 százalékkal esett vissza, a bányaiparban a termelés 9,8 százalékkal mérséklődött, míg az elektromos-, hőenergia és gáz termelése, illetve szolgáltatása 6,1 százalékkal zsugorodott.

Az első öt hónapban az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele 14,9 százalékkal volt kisebb a tavalyi év azonos időszakához mérten.

Az új megrendelések 14,9 százalékkal csökkentek a tavalyi év azonos időszakához mérten. Májusban 32,7 százalékkal kevesebb új megrendelés volt a tavalyi ötödik hónaphoz mérten, ugyanakkor áprilishoz képest 19,1 százalékos növekedést jegyeztek fel.

Tavaly egész évben 2,3 százalékkal csökkent a román ipari termelés a nyers adatok szerint az előző évhez mérten.

Magyarországon idén májusban az ipari termelés volumene 30,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi, magas bázistól. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 27,6 százalékkal csökkent

HOZZÁSZÓLÁSOK