Elutasították a vetőmagrendeletet

Elutasította a vetőmag-rendeletként ismert, növényi szaporítóanyagokról szóló bizottsági javaslatot kedden a Európai Parlament.
Napi.hu, 2014. március 11. kedd, 15:06
Fotó: Napi.hu

A javaslatot azért bírálták, mert egyes vélemények szerint a Bizottságnak túl nagy döntési jogkört ad, így a tagállamok nem tudják saját igényeikhez igazítani az új szabályokat. Mivel a Bizottság visszautasította a javaslat visszavonását és új szöveg beterjesztését, a Parlament lezárta az első olvasatot.

A bizottsági tervezetet 650 szavazattal, 15 ellenszavazat mellett utasították el. A mai döntés megmutatta, hogy mennyire nem elégedett a EP a bizottsági javaslattal. A jogszabály-tervezet az alapvető céljait sem teljesíti: nem egyszerűsíti a szabályzást és nem ösztönzi az innovációt. Többek szerint az is aggodalomra ad okot, hogy egyetlen, közvetlenül a nemzeti jogrendbe átültetendő rendeletbe sűrítettek 12 irányelvet, így a tagállamok nem tudják saját igényeik szerint formálni a szabályzást - vélte a mezőgazdasági bizottság elnöke, Paolo De Castro olasz szocialista képviselő.

Ha a Tanács támogatja a parlamenti elutasítást, a jogalkotási folyamat lezárul. A Tanács azonban az eredeti bizottsági javaslat módosítása mellett is dönthet. Ez esetben a Parlament vagy második olvasatban elutasítja a tanácsi pozíciót, ezáltal lezárja a jogalkotási folyamatot, vagy pedig tárgyalásokat kezd a Tanáccsal a vetőmag-jogszabály végső szövegéről.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bandesz, 2014.03.11 15:34

onjaro bizottsag, leszarja h mit akar a tagallamok tobbsege. a lobbinak lefekszik es megprobalja erovel atnyomni amit (a nagytoke) akar.. szep..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html