A javaslatot azért bírálták, mert egyes vélemények szerint a Bizottságnak túl nagy döntési jogkört ad, így a tagállamok nem tudják saját igényeikhez igazítani az új szabályokat. Mivel a Bizottság visszautasította a javaslat visszavonását és új szöveg beterjesztését, a Parlament lezárta az első olvasatot.

A bizottsági tervezetet 650 szavazattal, 15 ellenszavazat mellett utasították el. A mai döntés megmutatta, hogy mennyire nem elégedett a EP a bizottsági javaslattal. A jogszabály-tervezet az alapvető céljait sem teljesíti: nem egyszerűsíti a szabályzást és nem ösztönzi az innovációt. Többek szerint az is aggodalomra ad okot, hogy egyetlen, közvetlenül a nemzeti jogrendbe átültetendő rendeletbe sűrítettek 12 irányelvet, így a tagállamok nem tudják saját igényeik szerint formálni a szabályzást - vélte a mezőgazdasági bizottság elnöke, Paolo De Castro olasz szocialista képviselő.

Ha a Tanács támogatja a parlamenti elutasítást, a jogalkotási folyamat lezárul. A Tanács azonban az eredeti bizottsági javaslat módosítása mellett is dönthet. Ez esetben a Parlament vagy második olvasatban elutasítja a tanácsi pozíciót, ezáltal lezárja a jogalkotási folyamatot, vagy pedig tárgyalásokat kezd a Tanáccsal a vetőmag-jogszabály végső szövegéről.