Energetikai fejlesztésekkel élénkít Európa

Az Európai Unió gazdaságélénkítő programjának keretében támogatást kapott 59 projekt közül 56 munkálatai indultak el - közölte az EU energiaügyi biztosa, Günther Oettinger.
NAPI, 2010. október 5. kedd, 13:30
Fotó:

A 27 tagú közösség 3,8 milliárd eurós keretet fogadott el tavaly egy gazdaságélénkítő csomagra, egyebek mellett nemzetközi villamos energia és fölgázvezetékek, földalatti széndioxid-tárolók, illetve tengeri szélfarmok létesítésére.

Az év végéig a bizottság csaknem az egész előfinanszírozást teljesíti, ami mintegy 1 milliárd eurót tesz ki 3,8 milliárdból - idézte Oettinger Brüsszelben elhangzott szavait a Bloomberg.

A három, még el nem kezdett projekt között van az Olaszország és Algéria közötti Galsi összeköttetés, egy portugáliai gázprojekt, illetve egy skóciai tengerparti szélerőmű-építési program. Azonban 2010 hátralévő részében ezek is elindulhatnak.

A biztos szerint az EU-nak éves szinten 800 millió eurót kellene előirányoznia a következő, 2013-2020 közötti költségvetési időszakra az energetikai infrastruktúra társfinanszírozására.

HOZZÁSZÓLÁSOK