Ennyit pumpáltak az uniós alapok az EU gazdaságába

Az Európai Bizottság szerdán közzétett jelentése szerint az európai strukturális és beruházási alapok eddig 278 milliárd eurót juttattak az uniós tagországok gazdaságába - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2017. december 13. szerda, 16:23
Fotó: Reuters

Az uniós bizottság jelentése szerint 2017 októberéig az öt uniós pénzügyi alap 2014-2020 évi költségvetésének csaknem felét irányozták elő konkrét projektekre. 2016 végéig az alapokból közel 793 500 vállalkozás jutott támogatáshoz, és ezzel mintegy 154 ezer új munkahely jött létre.

Álláskeresési vagy készségfejlesztési támogatásban eddig 7,8 millióan részesültek, 23,5 millió hektárnyi mezőgazdasági földterületen javult a biológiai sokféleség helyzete. 2016 végéig 2 millió kezdeményezést választottak ki uniós finanszírozásra, 1 millióval többet, mint az azt megelőző évben.

Jyrki Katainen, az Európai Bizottság munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős alelnöke szerint az európai strukturális és beruházási alapok döntő szerepet játszanak az egységes piac megerősítésében. Segítik a gazdasági növekedést, előmozdítják a munkahelyteremtést és az innovációt Európában. A strukturális alapok és az Európai Stratégiai Beruházási Alap ötvözése esélyt ad kockázatosabb, de ígéretesebb projektek finanszírozására is - húzta alá.

A tagállamok egyre bátrabban élnek a 2014-2020-as kohéziós politikai keret olyan egyszerűsítési lehetőségeivel, mint az online eljárások és az egyszerűbb pályázati eljárások lehetősége, vagy a visszatérítések igénylésének egyszerűbb módjai. A jelentésből kiderül, hogy a 2020 utáni pénzügyi időszakban tovább kell erősíteni az uniós források és a tagállami strukturális reformok támogatása közötti kapcsolatot. 2016 végéig az európai strukturális és beruházási alapok programjai keretében 13,3 milliárd eurót különítettek el beruházás mozgósítására irányuló célkitűzésekre, elsősorban a kkv-k támogatására, a kutatásra és az innovációra, valamint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra vonatkozóan.

Az uniós alapok több mint 76 ezer vállalkozást támogatnak pénzügyi eszközökkel. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) keretében eddig támogatásra kiválasztott kkv-projektek 11,5 milliárd eurós áttételes magánfinanszírozást képviselnek a 42 milliárd eurós célösszegből. (Brüsszel megtette a "visszautasíthatatlan ajánlatát" a nem eurózóna tagoknak)

HOZZÁSZÓLÁSOK