Magyarország 52 szavazatot kapott, s ezzel kiesett pénteken az ENSZ-közgyűlésben a Biztonsági Tanács öt új, nem állandó tagjáról tartott szavazás első körében. A nem állandó tagság elnyeréséhez a 193 ENSZ-tagország szavazatainak minimum a kétharmadát, azaz legalább 129 szavazatot kellett volna szerezni

Magyarország Azerbajdzsánnal és Szlovéniával versenyzett. Az Index szerint Azerbajdzsán 74, Szlovénia 67, Magyarország 52 szavazatot kapott.

Kelet-Európából senki sem kapott kétharmadot az Index szerint. Afrikában Togo és Mauritánia, Kelet-Európában Azerbajdzsán és Szlovénia voltak a továbbjutók.

A második körben Szlovénia 97, Azerbajdzsán pedig 90 szavazatot kapott, míg a harmadik fordulóban 99-93 arányban ismét Szlovénia javára dőlt a mérleg. A negyedik fordulót magyar idő szerint péntek késő estére tervezik.

Az öt mandátumért folyó versenyben Pakisztán, Marokkó és Guatemala már az első fordulóban biztosította helyét a testületben. A pakisztániak éppen csak megkapták az ehhez szükséges kétharmadot, vagyis a 129 voksot, Marokkó 151, Guatemala pedig 191 szavazatot könyvelhetett el. Togo a szavazás harmadik körében 131 szavazatot gyűjtött össze, ami több mint kétszerese a Mauritániára leadott 61 voksnak.

2007-ben döntött arról Magyarország, hogy az eredetileg 2016-17-re beadott pályázatát előrehozza, a 2012-13-as időszakra. Magyarország eddig kétszer volt az ENSZ BT nem állandó tagja: 1968-69-ben és 1992-93-ban. Ekkor még nem kellett kampányolni, a Kelet-európai Csoportban ugyanis a tagok közmegegyezéssel, rotációs alapon töltötték be a posztot.

Az ENSZ 15 tagú Biztonsági Tanácsának öt, vétójoggal rendelkező állandó tagja van: az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia és Oroszország. A tíz nem állandó tagot kétévente cserélik, évente 5 poszt rotál. Bosznia, Brazília, Gabon, Libanon és Nigéria mandátuma december 31-án lejár, míg Dél-Afrika, India, Kolumbia, Németország és Portugália további egy évre a testület tagja marad.