A 2014-es költségvetésről szóló szavazás során szerdán a Parlament a Bizottság eredeti számait visszaállítva elvetette a Tanács azon javaslatát, amely csökkentette volna a kutatásra és munkahelyteremtésre rendelkezésre álló összegeket, illetve megvágta volna a külpolitikára, többek között a közel-keleti és szíriai menekültválság kezelésére illetve a határokon tevékenykedő Frontex ügynökségre szánt pénzt - közölte szerdán az Európai Parlament.

A szervezet végül 480 szavazattal, 119 ellenszavazattal és 86 tartózkodással döntött, melynek következtében a 2014-es költségvetésben 142,6 milliárd euró kötelezettségvállalást és 136,1 milliárd euró kifizetést határoztak meg. Az első összeg 8,1 milliárd euróval, a második 4,3 milliárd euróval kevesebb, mint a 2013-as párja. A Tanács ezzel szemben a Bizottság által javasolt kötelezettségvállalási kasszát 240 millió euróval, a kifizetések kasszáját pedig 1,06 milliárd euróval vágta meg (141,8 milliárd és 134,8 milliárd euróra).

Ugyancsak szerdai döntés, hogy a képviselők több területen, így például az európai digitális fejlesztések, a kutatás, a vállalkozások és a (fiatalokat munkához juttató) foglalkoztatáspolitika terén - a Költségvetési Bizottság ajánlását követve - elvetették a Tanács júliusi javaslatát, és a 629 millió eurós csökkentés helyett 34 millió euró extrapénzt juttattak ezekre a területekre.

A Közel-Keletre és a menekültek számára a Parlament a tanácsi javaslatot 250 millió euróval megemelve visszaállította a Bizottság javaslatát, és további 50 millió euróval megtoldotta az erre szánható forrást. Ide kapcsolódik, hogy a szíriai helyzetre tekintettel humanitárius segélyezésre is pluszösszeget szavaztak meg.

A menetrend

A plenáris szavazás után a Parlamentnek és a Tanácsnak 21 nap áll rendelkezésére arra, hogy az egyeztetési eljárás keretében megállapodásra jusson. Amennyiben megszületik a megállapodás, úgy arról a novemberi plenáris ülésen szavaznak.

Sok a megoldatlan kérdés

Egy óriáscsomagról fogunk tárgyalni, amelybe a 2013-as költségvetési módosítók, a 2014-es költségvetés és a 2014-2020 közötti költségvetési keret is beletartozik - mondta Alain Lamassoure (néppárti, Franciaország) a szakbizottság elnöke. "A Parlament felelősségteljesen, gyors eljárásban dönt a Bizottság számára a következő hónaptól esedékes számlák kifizetéséhez szükséges, a 6-os költségvetési módosítóban szereplő forrásokról. Mindnyájunknak: a Tanácsnak, a Bizottságnak és a Parlamentnek is felelősségünk teljes tudatában kell leülnünk az előttünk álló nehéz tárgyalásokhoz. De egy dolgot tisztázzunk: a Parlament nem engedi, hogy a hiányt a következő évre görgessük át."

Ezzel egyidejűleg azonban az EP arra vár, hogy a Tanács jóváhagyja a 3,7 milliárd eurót kitevő, 8-as költségvetés-módosítási tervezetet (DAB8). Az összegre az idei év fennálló tartozásainak rendezéséhez van szükség, hiszen a Parlament e kinnlevőségek kifizetésétől teszi függővé az EU 2014 és 2020 közötti hosszú távú költségvetésének jóváhagyását.

A Tanácsnak és a Parlamentnek ezen kívül a 9-es költségvetés-módosítási tervezetről (DAB9) is megállapodásra kell jutnia, aminek a 400 millió eurós összege a tavalyi németországi, ausztriai, csehországi és romániai természeti katasztrófák utáni helyreállítást szolgálja majd.