Érdekes módszertől várnak milliárdokat a szomszédban

Átszervezi a külföldi beruházásokkal foglalkozó kormányzati rendszert a bukaresti kormány.
Barabás T. János, 2016. február 22. hétfő, 20:25
Fotó: Reuters

Sürgősségi rendelettel készül megszüntetni a Ciolos-kabinet a - mostanáig a kormány hivatali apparátusának keretében működő főtitkárságnak alárendelt - Külföldi Beruházások Részleget. Feladatait a jövőben a Gazdasági és Kereskedelmi Minisztérium látja majd el, amely átveszi a teljes szakembergárdáját is - írta a maszol.ro.

A román gazdaságnak nagy szüksége van a külföldi beruházások felpörgetésére, a gazdasági válság kitörése óta ugyanis lényegesen lanyhult a befektetők érdeklődése. 2007-ben és 2008-ban egyaránt 8-9 milliárd euró áramlott a gazdaságba külföldi befektetésekből, 2010 óta azonban ez az összeg hozzávetőleg egyharmadára csökkent. A tavalyi különösen gyenge év volt, a beruházások összértéke mindössze 1,2 milliárd eurót ért el.

A bukaresti Országos Cégbíróság adatai szerint 2015. december 31-én a Romániában bejegyzett, külföldi tulajdonban levő vállalatok törzstőkéje 42,8 milliárd eurót tett ki. A Román Nemzeti Bank (BNR) ugyanakkor 60 milliárd eurónyi befektetésről beszél. A tetemes eltérésnek módszertani okai vannak, a BNR ugyanis befektetésnek tekinti az anyacégek által a romániai leányvállalatoknak folyósított kölcsönöket is.

A legnagyobb külhoni befektető Hollandia, vállalkozásai száma 4700, ezek együttes törzstőkéje 8,4 milliárd eurót tesz ki. A második Ausztria 7000 céggel és 4,8 milliárdos tőkével, majd Németország következik 21 ezer vállalkozással, illetve 4,5 milliárd euróval.

Magyarországról ugyanannyi tőke áramlott Romániába, mint az Egyesült Államokból, 0,9 milliárd euró, ám a cégek számát tekintve már hazánk vezet, 13 ezerrel 7 ezerrel szemben. A legtöbb vállalkozást, 41 800-t olaszok jegyezték be, ám ezek együttesen csupán 1,6 milliárd eurót hoztak be az országba.

A külföldi cégek teljes éves árbevétele Romániában 125 milliárd euró körül van, ami kb. fele a román gazdaság forgalmának. Régiós viszonylatban elég gyengén áll Bukarest a beruházások tekintetében, az egy főre eső külföldi beruházás kevesebb mint 3000 euró, míg Magyarországon, Lengyelországban és Csehországban ennek a három-négyszerese.

HOZZÁSZÓLÁSOK