Immár a negyedik egymást követő hónapban csökkent a feldolgozóipar teljesítménye áprilisban Kínában az HSBC brit nagybank felmérése szerint. A visszaesés üteme ugyanakkor lassult, ami azt jelezheti, hogy stabilizálódik a világ második legnagyobb gazdasága.

Az HSBC feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (PMI) 48,3 pont lett, a várakozásokkal összhangban. Ez kissé meghaladja a márciusi 48,0 pontot, de továbbra is visszaesést jelez, hiszen a vízválasztó 50-es határ alatt van.  A jelentés szerint a feldolgozóipari termelés és az új megrendelések is lassabban csökkentek áprilisban.

A Bloomberg beszámolója szerint az adat 16 havi mélypontra lökte a jüan árfolyamát.

Kínában az idei első negyedévben másfél éves mélypontra, 7,4 százalékra lassult a hazai össztermék (GDP) növekedése éves összehasonlításban.

Peking április elején bejelentett egy kisebb gazdaságösztönző csomagot. Az elemzők szerint ez önmagában nem alkalmas arra, hogy föllendítse a növekedést, viszont jelzi, hogy a kormányzat szükség esetén kész komolyabb beavatkozásra. Egy ilyen intenzívebb lépésre adhat okot a friss PMI-adat is, amelynek kapcsán megfigyelők aláhúzták: bár javult az index értéke márciushoz képest, nincs szó arról, hogy fordulat következett volna be a kínai gazdaságban.