Nagy erejű földrengés rázta meg Új-Zélandot helyi idő szerint hétfőre virradó éjszaka - közölte az Amerikai Földtani Megfigyelő Intézet (USGS).A közép-európai idő szerint vasárnap délben bekövetkezett 7,4-es erősségű földmozgás epicentruma a Déli-szigeten fekvő Christchurch várostól 91 kilométerre észak-északkeletre, fészke pedig a föld felszíne alatt 10 kilométerre volt.

Áldozatokról és károkról egyelőre nem érkeztek jelentések. Az új-zélandi hatóságok szökőárriadót adtak ki a déli partvidékre.

"Az első hullám feltehetően nem volt túl erős" - figyelmeztetett a polgári védelem, amely szerint a következő órákban magasabb hullámok érhetik el a partokat. Az új-zélandi kormány által működtetett honlap, a GeoNet szerint a földmozgást az ország legnagyobb részén érezték. A portál figyelmeztette a lakosságot az utórezgésekre.

A New Zealand Herald hírportál értesülései szerint a katasztrófa-elhárítási szakemberek úgy vélik, hogy a földmozgás leginkább az epicentruma közelében található Cheviot település házait rongálhatta meg. Tamsin Edensor, Christchurchben élő kétgyermekes családanya az AFP francia hírügynökségnek elmondta: arra ébredtek, hogy remeg a ház.

A remegés folytatódott és egyre erősödött, de nem látott károkat az utcán, és az áramszolgáltatás sem szakadt meg. Szeptemberben egy, a tengerben történt nagy erejű földrengést követően kisebb cunami érte el Új-Zéland keleti partjait, de nem voltak áldozatok, sem károk.

Új-Zéland a tűzgyűrűnek nevezett, tektonikai lemezek határán lévő csendes-óceáni és óceániai övezetben fekszik, ahol évente akár 15 ezer földmozgás történik. 2011. február 22-én 6,3-as erősségű földrengés történt Christchurchben, a Déli-sziget legnagyobb városában, amely 185 ember halálát okozta és 30 ezer épületet rongált meg. Új-Zéland fővárosa, Wellington mintegy 200 kilométerre északra, az Északi-szigeten fekszik.

Az Új-Zélandon tartózkodó Áder János köztársasági elnök és az őt kísérő delegáció tagjai jól vannak, az ijedtségen kívül nem történt baj. A köztársasági elnök programja egyelőre nem változik - mondta Altorjai Anita, az államfő sajtófőnöke az MTI-nek.

Képünk illusztráció.