Fabrizio Saccomanni, az olasz jegybank alelnöke szerint több pénzügyi elemző fejezte ki kételyeit az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközzel (EFSF) kapcsolatban, hogy elég munícióval rendelkezik-e ahhoz, ha a pénzügyi válság olyan nagy gazdaságokra terjed át mint Spanyolország vagy Olaszország.


Az alelnök ugyan megjegyezte, hogy ezt a szcenáriót meglehetősen valószínűtlennek tartja, de ettől függetlenül megalapozottnak gondolná az EFSF hatáskörének kiterjesztését - írja a Reuters annak a beszédnek az írott változatára hivatkozva, amelyet Saccomanni a német pénzügyminisztériumban mondott Berlinben.


Az államoknak adott hiteleken túl az EFSF-nek arra is lehetőséget kellene adni, hogy bankokat finanszírozzon és a piacról vásároljon államkötvényeket - mondta az olasz jegybankár.


A múlt héten tartott uniós csúcson az EU-s vezetők támogatták azt a javaslatot, hogy növeljék az alap tényleges kapacitását és nagyobb flexibilitást biztosítsanak neki, a részletekkel azonban még adósak maradtak, mondván azokat a március végi csúcs előtt dolgozzák ki.


A németek, mint az alap fő finanszírozói, előálltak egy versenyképességi csomaggal is, amelyben meghatározott adósságkorlátot és magasabb nyugdíjkorhatárt határoztak meg. Ezekben a kérdésekben pedig még az EFSF megerősítése előtt szeretnének dűlőre jutni.


Az olasz kormány ezekben a kérdésekben még nem foglalt állást, de tisztviselők aggodalmukat fejezték ki a németek által követelt szigorú adósságkorláttal kapcsolatban, mondván az olasz kormányok komoly eredményeket mutattak fel az adósság növekedésének megfékezésében és megjegyezték, hogy az országot a relative alacsony hiány, a magas belső megtakarítások és a konzervatív bankrendszer megóvta a válságtól.


Saccomanni nem kormánya mellett szólva elmondta azt is, hogy Olaszország adósságrátája 119 százalék a GDP arányában, és tisztában van a pénzügyi helyzetének javítása érdekében teendő kötelezettségeivel.

„Emellett azonban az is egyértelmű, hogy azok az országok, amelyek közös pénzen osztoznak, morális felelősséggel tartoznak egymás iránt abban, hogy együttműködjenek az egyenlőtlenségek korrekciójában annak érdekében, hogy megakadályozzák a fertőzés egész térségre történő átterjedését és a közös deviza destabilizálódását" - mondta.

A jegybankár azt is kiemelte, hogy Európának világos javaslatokkal kellett előállnia a gazdasági kormányzásának erősítése érdekében, de az EU csupán fiskális konszolidációval nem oldhatja meg a strukturális problémáit.

A versenyképességet és növekedést növelő reformok, amelyek Olaszország krónikus gyenge pontjai között szerepelnek, szükségszerűek - tette hozzá.