Győzelmet aratott Észak-Korea, bejött az erőszakoskodás

Az elnyomó észak-koreai rezsim egyetlen puskalövés nélkül, némi erőszakoskodással nagy sikert el Dél-Koreával szemben, aminek főként a hosszabb távú következményei lehetnek károsak, mert késleltetik a reménybeli phenjani rendszerváltást.
Komócsin Sándor, 2021. január 2. szombat, 12:37
Fotó: Reuters

Az elmúlt 15 évben dél-koreai emberjogi aktivisták és civil szervezetek léggömbök segítségével Észak-Koreába juttatott röplapokkal és más tájékoztató anyagokkal bombázták a szomszédos ország lakóit abban a reményben, hogy megmutatva nekik hogyan élnek az emberek a világ más országaiban, főként Dél-Koreában, felnyithatják a szemüket arra, milyen szörnyű rezsim uralma alatt is tengerik napjaikat. Ennek azonban egy új törvény miatt vége szakadhat - írja a Finacial Timeson megjelent cikkében Andrei Lankov a szöuli Kookmin University professzora az NK News hírszolgáltató cég igazgatója.

Az elmúlt években az északi rezsim elítélte ugyan ezt a fajta propagandatevékenységet, ám alapvetően elviselte. A nyár elején ez megváltozott, a phenjani vezetés hangos, teátrális fenyegetőző kampányt indított, azt követelve Dél-Koreától, hogy akadályozza meg a területéről induló akciókat. Ezt szabták feltételül az észak-déli párbeszéd folytatásának. A Mun Dzsein államfő (képünkön balra) vezette dél-koreai kormány nem akarja kiengedni a kezéből a további tárgyalások lehetőségét - már csak azért sem, mert ez igen népszerű a választók körében -, ezért engedett a nyomásnak.

Kőkemény büntetések

Beterjesztett a szöuli parlament elé egy ezzel kapcsolatos törvényt, amelyet december közepén el is fogadtak. Ez illegálisnak minősíti a röplapozást, a magánemberek és a civil szervezetek privát információszolgáltatását Észak-Koreának. Az a dél-koreai polgár, akit ilyen tevékenységen kapnak - akár szóban, akár nyomtatott, akár elektronikus információátadásról legyen szó - immáron bűncselekményt követ el, amiért hároméves börtönbüntetés vagy 30 millió von (nagyjából nyolcmillió forint) pénzbírság fenyegeti.

A Mun-adminisztráció vélhetően abban bízik, hogy ezzel kiengesztelheti északi partnereit, ám a szöuli professzor szerint antidemokratikus szabályt fogadtak el, ami rontja az esélyét annak, hogy az északi rezsim egy idő után megváltozzon. A diktatúra jobb belátására tett nemzetközi kísérletek az elmúlt 30 évben kudarcot vallottak, az egyetlen esélynek a változásra az látszik, hogy a társadalom gondolkodása megváltozik, s ezért a hatalmon lévők rákényszerülnek a reformokra.

A Nyugat demonstrációs hatása működött a volt Szovjetunióval és szövetségeseivel, illetve a vietnámi és kínai nómenklatúrával szemben is. Mindkét térség lakosságának gondolkodása átalakult látva, hogyan élnek mások a "béketáboron" kívül, ami végül országaik vezetését is változtatásra, rendszerük felpuhítására kényszerítette.

Nagyon fontos

Hasonló hatást nagyon nehéz elérni Észak-Korea esetében, mert a rezsim feltűnő hatékonysággal szigeteli el országát a külvilágtól. Ez az egyetlen állam a világon, amelyben az átlagemberek nem internetezhetnek. Az országban eladott rádiókon csak a helyi adók foghatók, amelyen az emberek azt hallják, hogy a rezsim, amiben élnek az egyetlen boldog sziget egy olyan világban, amelyet beszennyezett a korrupció, és amelynek lakói káoszban és kétségbeesésben élnek.

Ahhoz, hogy az északi rezsim megváltozzon, a külső információknak el kell jutniuk az észak-koreaiakhoz. Ha elég sok emberek megváltozik a gondolkodása, akkor az hosszabb távon elvezethet a rezsim átalakulásához is. Erre már eddig is láttunk bizonyítékokat, például utat nyitottak a kis magánvállalkozások előtt, a diktatúra legszörnyűbb elemei, például a tömeges deportálások enyhültek. Ezekben jelentős szerepet játszottak azok a információk amelyek külföldről érkeztek Észak-Koreába.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Manoka14, 2021.01.03 12:26

@semmihatalmatsenkinek: Azért azt tudod,hogy a Gorbinak köszönheted,hogy nem Ladára,Trabantra,Wartburgra vársz vagy 5 évet.Vagy is sokat köszönhetsz neki,az elbaszás a mi hibánk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

semmihatalmatsenkinek, 2021.01.03 12:01

@tepsi: szerintem igazad van. " Vagy az is lehet hogy még a tolókocsis is fegyvert ragadna a rendszerváltás ellen?" - én biztos, hogy ebbe a táborba tartoznék, mindig is undorított a szabadságnak a korlátlan magántulajdonlás ordas görényfétisével való azonosítása, a winner-mentalitás, meg úgy általában az a fajta szellemiség ami a neokonok óta az USA képvisel.
Szerintem az emberiség legnagyobb tragédiája, hogy a SZU első embere a 80-as évek végén a balek Gorbi volt, és nem egy olyan ember, aki jól lekezelte volna Reaganék győztessé válni akarását...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2021.01.03 00:01

Soha nem derül ki hogy ha a mostani tudásunkkal visszamennénk a rendszerváltás idejére akkor is beleegyeznénk a rendszerváltásba? Vagy az is lehet hogy még a tolókocsis is fegyvert ragadna a rendszerváltás ellen? Az biztos hogy a maszopra nagyon sokáig főleg azért szavaztak mert azt hitték hogy majd maszopék visszahozzák nekik a Kádár rendszert, mert a maszopra szavazók szerint abban sokkal jobb volt. Ahogy ez az illúzió szertefoszlott, a maszopnak is vége lett. Kérdés persze hogy a kommunista diktatúra vagy a tőkések kapzsisága ítél-e több embert halálra, kilátástalanságra, nyomorra. Észak-Koreában pedig nem tudjuk hogy a nép mennyiben élne jobban mint a kapitalistáknál hogy ha nem lenne az országuk gazdasági blokád alá véve. Lehet hogy ha a kapitalista Dél-Koreát vennék ugyanolyan gazdasági blokád alá, ott sokkal nagyobb lenne a nyomor mint északon. Úgyhogy nem tudhatjuk hogy az éhezést milyen arányban okozza a kommunizmus, és milyen arányban okozza a gazdasági blokád.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

CoolKoon, 2021.01.02 19:48

@Lehner.geza@gmail.com: Mekkora egy barom vagy te.....miért nem költözöl Észak-Koreába? Ott nem kéne a "libsi hadosztályoktól" tartanod. Jaaa, hogy akkor nem kapnád meg az EU-tól lenyúlt pénzből a rád eső közmunka-fizetésedet? Hát, valamit valamiért. Választhatsz: liberalizmus vagy pöcegödör.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

CoolKoon, 2021.01.02 19:46

Istenem, Mun Dzsein dél-koreai államfő egy tökkelütött idióta. Úgy látszik, most tényleg egy olyan világban élünk, ahol lecsúszott rohadékok által támogatott gazemberek uralkodnak még demokratikus országokban is (ld. még Trump, Johnson, Bolsonaro és Orbán esetét). Egy diktatúra nem ismer olyat, hogy "engedmény", az ilyesmit egyértelműen a gyengeség jeleként fogja fel, és csak felbátorodik, mint egy patkány. A röplapozás, a hangszórók, a rádió stb. (meg persze Kína meggyengülése) az egyetlen hatásos eszköz arra, hogy egy pszichopata dinasztia rezsimjét megtörjék.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html