Észak-Korea - sugárzó anyag lehet a levegőben

Dél-koreai orvosok radioaktív sugárzás valószínű hatását észlelték több, Észak-Koreából átszökött lakoson, akik a phungeri atomlétesítmény közelében éltek - írja az Index.hu.
Szász Péter, 2017. december 27. szerda, 07:34
Fotó: AFP

A dél-koreai újraegyesítési minisztérium szóvivője szerint az októberben elvégzett vizsgálat a szökésük előtt Kildzsu járásban élt harminc volt észak-koreai állampolgárt érintette. A járás az atomtelep közelében van, ahol 2006 óta hat föld alatti kísérleti atomrobbantást hajtottak végre. "Négy páciens kromoszómavizsgálata sugárzás hatására bekövetkező módosulást mutatott ki" .

A szóvivő elismerte, hogy hasonló módosulásokat több más tényező, így az életkor és a dohányzás is kiválthat, a kutatás pedig nem reprezentatív. Mindegyik páciens 2017 előtt került Dél-Koreába, vagyis még azelőtt, hogy Phenjan egyszerre két nukleáris szerkezettel végzett kísérletet - olvasható a portálon.

Dél-koreai szakértők szerint az észak-koreai atomrobbantások következtében valószínűleg sugárzó anyagok kerültek a levegőbe, amelyek veszélyeztetik a környéken élő emberek egészségét.

Címlapkép: AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK