Észak-Korea újabb sötét titkára derült fény

Észak-Korea berlini nagykövetsége lehet az egyik központja az atom- és rakétaprogramhoz szükséges technológiák beszerzésének.
Szabó Dániel, 2018. február 4. vasárnap, 09:19
Fotó: AFP

"Megállapítottuk, hogy beszerzést célzó tevékenységet folytatnak onnan, melyek célja a rakétaprogram, és részben az atomprogram működtetése" - idézi a 444 a német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) főnökét, Hans-Georg Maassen kijelentését.

A helyszín nem más lehetett, mint a sztálinista ország berlini nagykövetsége: Maassen szerint az észak-koreaiak elsősorban kettős felhasználású, vagyis a polgári élet mellett a haditechnikai fejlesztésekben is használható technológiákat próbálnak Németországból beszerezni. A kémfőnök szerint azokat a törekvéseket, amelyekről a német hatóságoknak tudomásuk volt, megakadályozták, de lehettek olyan tevékenységek, amelyeket nem vettek észre.

Észak-Korea tavaly csaknem 200 millió dollár bevételre tett szert tiltott exporttevékenységből - derül ki egy független szakértők által az ENSZ Biztonsági Tanács (BT) szankcióbizottságának készített jelentésből. Eszerint a kommunista ország úgy játszotta ki az exporttilalmat, hogy a szállítólevelekre más országok nevét - például Oroszországét és Kínáét - írta a sajátja helyett.

A fotó forrása: Kim Won-Jin/AFP.


 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK