EU-kereset fenyegeti Szlovákiát

Kereset fenyegeti Szlovákiát az EU részéről amiatt, hogy elektronikus autópályadíj-rendszerének kiépítését és üzemeltetését a Sky Tollnak ítélte oda, annak ellenére, hogy ez a cég adta annak idején a legmagasabb ajánlatot.
MTI-Eco, 2010. szeptember 29. szerda, 16:38
Fotó:

Michel Barnier, a belső piac és a szolgáltatások ügyeiben illetékes EU-biztos keddi pozsonyi látogatásán arra a következtetésre jutott, hogy a megbízás odaítélésekor szabálysértés történt. Ezért Barnier azt javasolja az Európai Bizottságnak, hogy kérjen állásfoglalást Szlovákiától az ügyben.

A bírálók azt nehezményezik, hogy a SkyTollé volt a legmagasabb ajánlat, például a Slovakpass cég 630 millió euróért építette volna ki a rendszert. A Slovakpass ennek kapcsán fordult panasszal Brüsszelhez, kifogásolva továbbá, hogy a pályázati feltételeket is többször változtatták, ami szintén a SkyToll számára volt előnyös.

Az idei év elejétől működő elektronikus díjfizetési rendszer kiépítése 852 millió euróba került.

A szlovák nemzeti autópályatársaság azzal számol, hogy az elektronikus útdíjból idei bevétele eléri a 165 millió eurót.

Az elektronikus útdíjrendszert Szlovákiában január elsején vezették be a 3,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsikra. Az elektronikus útdíjrendszer összesen 2.400 kilométer autópályára, gyorsforgalmi útra és más, jelzett útra terjed ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK