A világ legnagyobb földgázkitermelője figyelmeztette az Európai Uniót: súlyos következményei lesznek annak, ha akadályokat gördít terjeszkedése útjába. A cég vezérigazgatója, Alekszej Miller kedden találkozott Moszkvában az EU nagykövetekkel, és egyértelműen leszögezte, hogy a vállalatnak módjában áll kielégíteni minden európai szükségletet, ám ha az EU „túlpolitizál” egy tisztán gazdasági kérdést, akkor a Gazprom könnyen az új piaci lehetőségek, elsősorban Kína és Észak-Amerika felé fordulhat.

A moszkvai célzás kétirányú. Egyrészt Brüsszelben keresik annak módját, miként lehet a monopólium-ellenes politika jegyében megakadályozni, hogy az orosz cég stratégiai pozícióhoz jusson az EU-ban, másrészt sajtóhírek szerint ugyanerre törekszik a londoni kormány is, amikor a versenyszabályok módosításával akarja meghiúsítani, hogy a legnagyobb brit gáz- és áramszolgáltató, a Centrica a Gazprom kezébe kerüljön. Aligha erre a forgatókönyvre gondolt a brit kormány, amikor az EU tagállamokat felszólította, hogy energiapiacukat ténylegesen liberalizálják. A legnyitottabb brit energiapiac főszereplője, a 17 millió kisfogyasztót kiszolgáló British Gast is tulajdonló Centrica orosz kézbe jutása azonban éppen annak a közös uniós törekvésnek jelentené a kudarcát, hogy csökkentsék az EU egyoldalú függését Oroszországtól.

Az Európai Bizottság szóvivője leszögezte, hogy az EU elvárja orosz partnerétől a szerződések tiszteletben tartását, és elismerte, hogy az energiaágazat is szembesül a globalizáció kihívásaival, amibe beletartozik új szolgáltatások, piacok, szállítási útvonalak keresése. A piacra jutás azonban csak a kölcsönösség jegyében történhet, magyarul a Gazprom is akkor számíthat nagyobb mozgástérre az uniós piacon, ha Moszkva az EU cégeket is beengedi az orosz energetikai piacra.