Az Európai Uniót tagországainak összehasonlításában Csehország kínálja a legjobb feltételeket az ipari termelés bővítéséhez - idézte Cushman & Wakefield tanácsadó cég éves Manufacturing Risk Index rangsorát a Radio Praha. A világszintű összehasonlításban a negyedik helyen végeztek a csehek az Egyesült Államok, Kína és India mögött.

Csehország több tényezőnek köszönheti a sikert: az ország központi helyen fekszik Európában, jók a szállítási feltételek, fejlett az üzleti környezet és kedvező, alacsony kockázatú a politikai feltételrendszer. Ehhez járul, hogy a munkaerő képzettségéhez képest viszonylag olcsó, mint ahogy az energia- és az építési költségek is alacsonyak.

Ami a kockázatosságot illeti visszacsúszott az ország a tavalyi negyedik helyről a hetedikre, de az EU-ban csak Németországot értékelték alacsonyabb kockázatúnak a Cushman & Wakefield szakértői. Idén külön rangsorolták az országok aszerint, milyen gyorsan képesek kilábalni a koronaválságból. Csehország felkészültsége alapján a második csoportba került az USA, Kanada, Ausztria, Svédország és az Egyesült Királyság mellé. Lengyelországnak és Magyarországnak csak a harmadik csoportban jutott hely.

Ennek a felmérésnek az ad jelentőséget, hogy a válság kapcsán felmerült: sok európai nagyvállalat legalább részben visszahozhatja korábban Kínába telepített termelését, hogy lerövidítse a termelési láncát. Egyelőre ugyan nem érkezett hír arról, hogy bármelyik cég ezt tervezné, de ha így lenne, akkor nyilván ott fognak beruházni, ahol a leggyorsabban újraindíthatják a termelést.