EU: egyik kormány se tiltsa be az Ubert és az Airbnb-t!

Brüsszel arra hívja fel az unió kormányait, hogy ne tiltsák be és ne korlátozzák az Ubert, Airbnbt és társait, vagyis a sharing economy típusú cégeket. A betiltás legfeljebb "végső menedék" lehetne, ehelyett egységesíteni szeretnék az ilyen jellegű szolgáltatások szabályozását az unióban - írta a Financial Times. Az első uniós szabályozási javaslatot várhatóan csütörtökön teszi közzé az Európai Bizottság.
portfolio.hu, 2016. május 31. kedd, 12:32
Fotó: MTI/AP

Az Uber, Airbnb és társai azzal szembesülnek Európában és úgy általában véve az egész világon, hogy míg egyes országokban kifejezetten támogatók velük szemben a szabályozók, addig más országokban - mint az Uber esetében Magyarországon - kifejezetten tiltják őket. A britek például támogatják az Ubert, a Franciáknál viszont még börtönbüntetés is járhat az Uber helyi vezetőinek.

Az Európai Bizottság ezért arra jutott, hogy egy uniós szinten egységes szabályozási környezetet hoz létre a sharing economy cégekre, az erről szóló tervezetet pedig csütörtökön teszik közzé - értesült a Financial Times.

A lapnak kiszivárogtatott tervezet szerint Brüsszel nem szeretné, ha bármelyik ország kormánya betiltaná, vagy korlátozná a sharing economy cégeket, a betiltás csakis egy "végső menedék" lehetne. Inkább az új piaci szereplők beengedése, a piaci verseny fokozása lenne célszerű.

Ugyanakkor a tervezetben olyan rész is szerepel, aminek az Uber például nagyon nem fog örülni, ha életbe lép a szabályozás. A szabály szerint ugyanis a sharing economy cégek azon helyi "működtetői", akik nem maguk állapíthatják meg a szolgáltatás árazását, igenis alkalmazottnak számítanak. Ez nagy valószínűséggel azt jelentené, hogy jogszabály szerint az Uber-sofőrök például a cég alkalmazottaivá válnának, és így az Ubernek például nyugdíjjárulékot és egyéb járulékokat kellene fizetnie a sofőrjei után.

A bizottság kiáll a szolgáltatások értékelhetősége mellett is, ez ugyanis például az Uber esetében az utazás biztonságosságához járul hozzá. Brüsszel annak is nekimegy, hogy a németeknél például 100 ezer eurós bírsággal sújtják azokat, akik nem csak egy szobát, hanem egy egész házat vagy lakást kiadnak az Airbnb platformján keresztül. Ehelyett szerintük inkább a kiadható éjszakák számát lenne célszerű korlátozni.

Általánosságban véve a bizottság sharing economyval szembeni rokonszenve olvasható ki a tervezetből . Elzbieta Bienkowska, az iparért és belső piacokért felelős biztos tavaly például úgy fogalmazott, hogy az Uber kritikusai olyanok, mint azok, akik a középkorban a nyomdagépek bevezetése ellen küzdöttek.

HOZZÁSZÓLÁSOK