Az utóbbi időben erősödik az euróövezet összeomlásának veszélye, amely katasztrofális következményekkel járhatna mindenki számára, beleértve Csehországot is - jelentette ki Miroslav Singer egy szerdai nemzetközi gazdasági-pénzügyi fórumon Prágában. Singer szerint az euróövezet működése mai formájában egyre inkább az Európai Központi Bank (ECB) "szokványostól eltérő" politikájától, a hitelektől és a fiskális operációktól függ. A cseh jegybanki vezető úgy véli: az euróövezetnek saját érdekében vissza kellene térnie az eredeti elvekhez.

"Illúziónak bizonyult az a hit, hogy az euróövezeti tagság nagyobb gazdaságpolitikai fegyelemhez fog vezetni" - mutatott rá Singer.

Hasonló véleményt fogalmazott meg a fórumon Otmar Issing, az ECB végrehajtó bizottságának egykori tagja, az euró projektjének egyik társalkotója. "Közös európai eurókötvények bevezetése a legbiztosabb út ahhoz, hogy tönkretegyük az európai integrációt és az eurót" - figyelmeztetett Issing. Hangsúlyozta, hogy ezt a maastrichti szerződés is tiltja, mert egyik ország sem viselhet felelősséget más országok adósságaiért.

Az euróövezet válságát Issing szerint a politikai integráció nem oldja meg, mert annak megvalósítása túl sok időt igényel. "Alkotmánymódosításokra, népszavazásokra lenne szükség, amelyek eredménye ráadásul bizonytalan. Nem hiszem, hogy az emberek támogatnának egy ilyen elképzelést. Ez a válság leküzdéséhez sem járul hozzá" - mondta Issing. Úgy vélte: vissza kell térni az európrojekt eredeti alapelveihez. "Egy független központi bank létrehozására van szükség, amelynek feladata az árak stabilitásának a megtartása" - szögezte le a bankár. Aláhúzta: a stabilitási paktumot is be kell tartani, s nem szabad további segélycsomagokat készíteni, mert azok sértik az uniós szerződést.

Csehország az Európai Unióhoz való csatlakozásakor kötelezte magát az euró bevezetésére. Singer szerint ez technikailag legkorábban 2017-ben lenne lehetséges. Ebben az esetben Csehországnak már jövőre teljesítenie kellene a maastrichti feltételeket. Hivatalos csatlakozási céldátum jelenleg azonban nincs Csehországban.