Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az euróövezetben a várt csökkenés helyett javult februárban a szolgáltatóipari, a feldolgozóipari és a kettő együtteséből képzett kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke. A kompozit index 6 havi, a feldolgozóipari 12 havi, a szolgáltatóipari pedig 2 havi csúcsot ért el februárban - adta a hírül az MTI.

A feldolgozóipari BMI februárra 49,1 pontra emelkedett a januári 47,9 pontról a várt csökkenés, 47,5 pont helyett.

A szolgáltatóipari BMI 52,8 pontra emelkedett 52,5 pontról, holott a piac 52,2 pontot várt.

A kettő együtteséből képzett kompozit BMI februári értéke így 51,6 pont lett a várt 51,0 pont helyett a januári 51,3 pont után.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza a felmérés megállapításait összefoglalva elmondta: az euróövezet gazdasága némi lendületre tett szert februárban. Annak ellenére történt a javulás, hogy számos ágazatot érintett hátrányosan a kínai koronavírus-fertőzés elsősorban a beszállítói fennakadások, valamint az utazási és turisztikai forgalom csökkenése által. A februárban hat havi csúcsra emelkedett kompozit BMI alapjául szolgáló makrogazdasági adatok 0,2 százalékos negyedéves GDP-növekedésre utalnak az első negyedévre.