A német statisztikai hivatal pénteki közlése szerint a német vállalatok júniusban 7,0 százalékkal több terméket exportáltak, mint a megelőző hónapban. 2006 augusztusa óta nem tapasztaltak ilyen ütemű exportbővülést Németországban.

Már a májusi 0,2 százalékos növekedés is visszafogott optimizmusra adott okot, a szakértők júniusra eredetileg 1,1 százalékos növekedést vártak. Így nem meglepő a tényleges érték kiváltotta eufória.

Andreas Rees, az Unicredit németországi vezető közgazdásza szerint "a német exportbajnok hihetetlen visszatérést produkált", s valószínűnek tartja a pozitív trend folytatódását.

Axel Nitsche, a német ipari és kereskedelmi kamara (DIHK) külkereskedelmi igazgatója szerint azonban nem árt az óvatosság, szavai szerint bár az ország gazdasága bár lehet hogy kikerült az intenzív osztályról, de még mindig nyomja a betegágyat.

Ez lerí az éves gazdasági adatokról is: összesen 68,5 milliárd euró értékű árut exportáltak idén júniusban, ami a növekedés ellenére is 22,3 százalékkal gyöngébb eredmény, mint egy évvel korábban. Az első féléves összesített csökkenés még jelentősebb volt, 23,2 százalékkal kevesebb 2009-ben, mint 2008-ban. Elemzői várakozások szerint az összesített 2009-es csökkenés pedig 18 százalék lehet - ekkorát pedig a második világháború óta nem bukott a német gazdaság.

A német exportok fellendülése elsősorban az euróövezeti gazdaságösztönző programoknak köszönhető, köztük a francia roncsprémiumnak, Franciaország lévén a német exporttermékek legnagyobb vásárlója. Németország második legjelentősebb felvevőpiacába, az Egyesült Államokba való exportot azonban továbbra is megnehezíti az erős euró.

Júniusban az importok 6,8 százalékkal nőttek Németországban, 56,3 milliárd euróra. Ez az érték 17,2 százalékkal alacsonyabb a 2008 júniusinál.