Szakértők szerint a válság előtti utolsó nagy dobásán van túl a kínai gazdaság azzal, hogy külkereskedelme júliusban 31,5 milliárd dolláros többlettel zárt, ami kétéves rekord. Az export éves összehasonlításban több mint ötödével, 175,1 milliárd dollárra nőtt, miközben az import 23 százalékkal, 143,6 milliárd dollárra bővült. Mindhárom adat jobb a Bloomberg elemzői konszenzusánál. A pénzpiacokon kialakult felfordulás egyelőre nem hatott a világ második legnagyobb gazdaságának külkereskedelmére, az igazi változás még előttünk van - mondták hongkongi elemzők a hírügynökségnek. Evidensnek tartják a szakértők, hogy az ország nagy piacain, Japánban, az EU-ban és az USA-ban párhuzamosan jelentkező adósságválság vissza fogja fogni a keresletet a kínai termékek iránt.

A vihar közeledtét jelzi, hogy a tengeri kereskedelemben csökken a konténerszállítások aránya az Ázsia-USA, illetve az Ázsia-Európa útvonalakon. A kínai Cosco Holding Co., a világ egyik legnagyobb hajózási társasága arra figyelmeztetett tegnap, hogy várhatóan veszteségről számol majd be első féléves tevékenysége után, amit részben a megrendelések csökkenése, részben az üzemanyagárak megugrása okoz. Az ázsiai térség Kínánál ugyan kisebb, de jelentős exportáló országa, Szingapúr kormánya ma jelentette be, hogy a korábbinál kisebb exportnövekedést vár 2011-ben, mivel a fejlett országok lassú gazdasági növekedése rontja az ország cégeinek üzleti kilátásait.

A jüan 17 éves csúcsra erősödött a dollárral szemben a Fed tegnap döntése után, amely a dollár gyengeségét ígéri a következő két évben. A befektetők arra számítanak, hogy Peking az ebből fakadó importált inflációs nyomás ellensúlyozására engedni fogja a hazai deviza erősödését. A múlt hónapban 6,5 százalékra gyorsult éves infláció - ami hároméves csúcs - fékezésére ez a legkézenfekvőbb eszköz, ugyanis a kamatemelés vagy a bankok tartalékkövetelményeinek szigorítása rontaná a kínai gazdaság pozícióit a válság árnyékába került világgazdaságban. Az amerikai devizáért Sanghajban délelőtt 6,4170 jüant kellett adni, majd a kiugró külkereskedelmi többletről szóló adat megjelentése után kissé csökkent az árfolyam.

A Bloombergnek nyilatkozó szakértők egyetértenek abban, hogy a bizonytalan világgazdasági helyzet miatt vége a monetáris szigorításnak a nagy ázsiai országokban. Hasonló várakozást fogalmazott meg szinte az összes nagybank Európától az USA-ig. Kínában a kormány kommunikációjából kimaradt az a fordulat, miszerint a gazdaság legfőbb ellensége az infláció, ami azt jelzi, hogy a gazdaság irányítói a beavatkozás politikáját felcserélik a várakozásra. Három idei emelést követően 6,56 százalékon áll a jegybank alapkamata.

A koreai jegybank 3,25 százalékon hagyta a maga kamatát e havi ülésén, annak ellenére, hogy a 4,7 százalékra gyorsuló fogyasztói áremelkedést látva számos elemző 25 bázispontos emelést várt. Indiában a kötvénypiac élénkülése mutatja, hogy a befektetők nem várják a hitelköltségek további szigorítását. Jegybank 2010 eleje óta 11 lépésben emelte alapkamatát. Az indonéz központi bank szintén nem növelte a hitelköltségeket, Malajziában és a Fülöp-szigeteken a pénzintézetek kötelező tartalékrátáját emelték. Az ausztrál jegybank a várakozások szerint 2012 első negyedévéig a jelenlegi 4,75 százalékon hagyja a hitelköltségeket.