A kőolaj világpiaci jegyzései az elmúlt napok emelkedése után kedden kissé gyengültek, de az észak-amerikai WTI szabvány ára így is hordónként 52 dollár, a londoni Brenté pedig 58 dollár felett maradt. Úgy tűnik tehát, hogy nem ijesztette meg a befektetőket a Citigroup tegnapi sötét jóslata - írja a MarketWatch. Az amerikai bank szakértői enyhén szólva nem gondolják ugyanis azt, hogy a piac magához tért volna.

A Citigroup hétfői prognózisa azzal a lehetőséggel is számol, hogy a WTI ára a 20 dollár/hordós tartományba zuhan. Az olaj ára tavaly 46 százalékkal csökkent, ám ezt idén eddig csak egyszázalékos mínusszal fejelte meg, az elmúlt napok kereskedése pedig némi drágulást hozott.

A jelenleg zajló rally inkább csak egy cseles előrenyomulásnak látszik, amelyet gyors visszafordulás követhet - írták jelentésükben a bank szakértői. Szerintük az ár valamikor az első negyedév végén, a második negyedév elején érheti el hanyatlásának mélypontját. Az árakat elsősorban a túlkínálat mozgatja.

Hol lesz a vége?

Lehetetlen megmondani, mi lesz a vége - írják a Citibank elemzői. A 20 dolláros olajárat annak ellenére nem tartják kizártnak, hogy utoljára 2002-ben volt ilyen olcsó a fekete arany. Az autósok bizonyára nem bánnák, ha ez a forgatókönyv teljesülne.

A Citi elemzői csökkentették a WTI és Brent 2005-ös átlagárára adott előrejelzésüket is. Az előbbit 46 dollár/hordóra várják a korábbi 55 dolláros jóslat helyett, az utóbbit 54 dollár/hordóra 63 dollár helyett.

Az amerikai bank szakértői nincsenek egyedül alacsony árprognózisukkal, bár azok, akik már januárra a 20 dolláros szint közelébe várták az árat, ráfáztak. Erre spekuláló opciós üzleteik nem jöttek be, és most az áremelkedés borzolhatja az idegeiket.