Ez várható pénteken

A magyar devizatartalékok állapotát és az amerikai munkanéküliségi helyzetet is megismerhetjük pénteken, de a németek is fontos adatokkal jelentkeznek.
NAPI, 2009. augusztus 6. csütörtök, 16:07
Fotó:

Az MNB a nemzetközi tartalékokról jelent, így a júniusi végleges és a júliusi előzetes adatokat is megismerhetjük. Június végén Magyarország nemzetközi tartalékai megközelítették a 27 milliárd eurót. A KSH pénteken reggel a kereskedelmi szálláshelyek első félévi forgalmáról közöl adatokat. Az első öt hónapban a külföldi és belföldi vendégek száma 16 és 9, a vendégéjszakák száma 14 és 10, az árbevételek pedig 12 százalékkal mérséklődtek.

Nyugat-Európában Németország több fontos adattal jelentkezik. A kontinens legnagyobb gazdasága a júniusi külkereskedelmi egyenlegről és a folyó mérlegről is jelent, és mindkettőnél a többlet bővülését várják az elemzők. Az ipari termelésben júniusban folytatódhatott a visszaesés, ha az üteme némileg csökkent is.

Valószínűtlen, hogy komolyabb hatása lesz a piacokra, de további európai országok publikálnak makroadatokat. A svájciak reggel munkanélküliségi mutatót jelentetnek meg, a franciák a kereskedelmi mérlegről, a britek a termelői árakról hoznak nyilvánosságra számokat, az olaszok pedig délben előzetes GDP-adattal jönnek ki.

Délután az USA-ban jelentős munkaerőpiaci adatok látnak napvilágot. A nem mezőgazdasági ágazatokban az előrejelzés szerint alaposan mérséklődött a munkahelyek eltűnésének üteme júliusban, ám a halmozódás miatt a munkanélküliségi ráta 9,5-ről a becslés szerint 9,6 százalékra emelkedhetett. Az átlagos órabérek júliusban az előzetes adat szerint 2,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, míg júniusban még 2,7 százalékos volt a növekmény.

HOZZÁSZÓLÁSOK