Ezek a nők nem Kövér vagy Ákos receptjét követték

Lepipálták a nők a férfiakat a gazdagodásban az elmúlt húsz évben - derül ki egy friss felmérésből. A világ milliárdosai között gyorsabban nőtt a számuk és nagyobb lépésekkel kapaszkodtak fel a vagyon szerinti rangsorokban is. Az ázsiai nők kiemelkedően szerepeltek.
Napi.hu, 2015. december 15. kedd, 17:16
Fotó: Napi.hu

Miközben Magyarországon óriási visszhangot váltottak ki Kövér László házelnök és Ákos popsztár fejtegetései arról, hogyan függ össze a nők küldetése és a gyermekek szülése, egy friss felmérés szerint rohamosan nő a világon a nő milliárdosok száma. Soha annyi asszony nem vált dúsgazdaggá, mint az elmúlt húsz évben, ráadásul a sztereotípiák szerint állítólag otthon ülő ázsiai asszonyok járnak élen a vagyonosodásban.

Míg 2005-ben mindössze három hölgy képviselte a nőket a milliárdosok között, addig 2014-ben már 25-en voltak - emelte ki a Financial Times (FT) az UBS bank és a PwC tanácsadó cég jelentéséből. Az utóbbi csoport több mint fele első generációs vállalkozó.

Ázsiai női logika

Az ázsiai nőket segíti, hogy kontinensükön sokkal jellemzőbbek a családi cégek, mint az USA-ban vagy Európában. Az onnan származó mágnás hölgyek jellemző sztorija, hogy az európai vagy amerikai iskolákban tanultakat igazítják hozzá hazájuk gazdasági kultúrájához.

A kiugró vagyonnal rendelkező ázsiai asszonyok 96 százaléka a mai napig részt vesz cége vagy vállalatcsoportja irányításában, míg az Egyesült Államokban 57 százalék, Európában pedig 63 százalék ez az arány. Összesen 145 milliárdos nő élt a világon tavaly, míg 1995-ben csak 22-en voltak. A hölgyek nem csupán a súlyukat növelték a világ milliárdosainak exkluzív klubjában, hanem helyezéseiken is javítottak.

Ennek alapján a jelentés készítői 6,6-es növekedési faktort állapítottak meg náluk 1995 és 2014 között, miközben a férfiak csak 5,2-es mutatót értek el - emelte ki a Guardian. A dúsgazdag hölgyek átlagéletkora 53 év, amivel szintén maguk mögé utasítják az átlag 60 éves férfi mágnásokat.

Gazdagodó gazdagok

A tanulmány szerint összesen 1347 milliárdos élt a világon tavaly, míg 1995-ben még csupán 289-en voltak. Vagyonuk majdnem nyolcszorosára, a 20 évvel korábbi 700 milliárd dollárról 5,4 ezer milliárdra ugrott. Eközben a világ GDP-je messze nem nőtt ilyen tempóban: 30 ezer milliárd dollárról 77 ezer milliárd dollárra emelkedett.

Az FT kiemeli, hogy az 1995-ös mágnások közül csupán 126-an vannak ott a tavalyi vagyon alapján készült listán. A hiányzók közül 66-an meghaltak, 73-an üzleti vagy más problémák miatt elvesztették a vagyonunkat, családi osztozkodás miatt pedig 24 milliárdosnak kellett elbúcsúznia vagyona oroszlánrészétől.

Fenekére vernek a pénznek

A tapasztalatok alapján újra kell gondolnunk azt régi mondást, amely úgy szólt, hogy a gazdagok első generációja építi fel az üzletet, a második teszi azt sikeressé, míg a harmadik rombolja le - mondja Michael Spellacy, a PwC amerikai részlegének menedzsere. Most azt mondhatjuk, hogy már a második generáció aláássa a korábban felépített üzleti vállalkozást.

Ennek ellenére sok mágnás jól tartja a helyét a vagyon szerinti elitklubban. A mindkét listán szereplő 126 milliárdos összesen ezermilliárd dollárnyi vagyonnal gyarapodott 1995 és 2014 között. Főként a fogyasztói és a kiskereskedelmi ágazatban érdekelt dúsgazdagok szerepelnek jól, de a technológiai ágazat mágnásai is "ütésállónak" bizonyultak.

Új stílus

A nők felemelkedése a milliárdosok közé megváltoztatta ennek a csoportnak a viselkedését - fejtegette Josef Stadler, az UBS illetékes vezetője. Miközben nem beszélhetünk arról, hogy lenne tipikus milliárdos, gyakorlatilag mindegyikük hosszú távú, generációkra szóló hagyatékot akar maga után hagyni.

A megkérdezett mágnások úgy érzékelik, hogy a politikusok egyre inkább "vagyonellenessé" válnak: az adók növelésével és pénzügyi szigorításokkal szorongatják a jómódú polgárokat. A mágnások ezeket a szabályokat és az adózást látják az őket fenyegető legnagyobb veszélynek.

Eközben sokan közülük teljesen átadják magukat az emberbarát gesztusoknak. Az amerikai mágnások közel hatoda fordította már életében majdnem teljes vagyonát jótékonysági célokra. Az ilyenfajta értékeket nem tudják visszaadni a számszerűsíthető vagyon alapján készülő rangsorok.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2015.12.18 21:03

@mirko: A szövetkezet közös tulajdont jelent. Ergo: a földtulaj kezében van az egész vertikum: a földtől az újrafeldolgozásig is akár.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mirko, 2015.12.18 20:11

@kasszandra:
"Magyarországon hárommillió sertést nevelnek, Hollandiában 26 milliót. A németek dolgozzák fel. Vagyis a nagyobb hozzáadott értéket előállító munkát elviszik. Helyes-e ez? Nem."
Mi az, hogy elviszik? Ez komplett hülyeség, mindenki oda viszi a disznaját ahol vágóhíd van. Németországban volt néhány ember aki vágóhídba fektette a tőkéjét és keresi a disznót. Hollandiában kevésbé akadtak befektetők.
Jól jegyezed meg egyszer és mindenkorra, az önellátó gazdaságok középkori világa leáldozott, külön műfaj a hentes-mészáros és farmer, mindegyik máshoz ért, a kereskedelem meg megint más!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mirko, 2015.12.18 20:05

@rigolya:
Tévedsz, a dániai szövetkezetek nem azt jelentik, hogy egy kézben van a föld, hanem azt, hogy a hozzájuk csatlakozó parasztok, az előnyökért mennek oda, érdekvédelem, és a biztosabb értékesítésért és jobb beszerzésért! Több profitot akarnak, várnak és valóban kapnak is.
Mindenki úr a saját farmján, nem dirigál neki sem elnök sem agronómus sem brigádvezető!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2015.12.18 18:46

@kasszandra: Dániában 2 (!!!) szövetkezet fogja össze az egész ország mezőgazdasági termelését és értékesítését. 1 hektár föld 18m Ft.

Majd ha itthon is egy kézben lesz a föld és a feldolgozás...

Igaz nálunk inkább egyes kedve emberek tulajdonában lesz ilyen.

Amúgy van bármi fogalma a mezőgazdasági termelésről???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kasszandra, 2015.12.18 17:06

@Warlock: " szíjál kevesebbet napközben" " ennyi baromságra" Tudod a sértegetés az még nem vélemény.
"Cicus" nem inkább boszorka?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html