A FDIC által biztosított bankok összességében 14,5 milliárd dollárnyi profitot termeltek a harmadik negyedben, ami visszaesést jelent a második negyed 21,6 milliárdjához képest, viszont meghaladja az egy évvel korábbi 2 milliárd dolláros értéket.

Az amerikai bankok mintegy kétharmada jelzett az egy évvel korábbinál magasabb nyereséget az idei év júniustól szeptemberig terjedő időszakára. A negyedévi profitok azonban alacsonyabbak voltak, mint 2010 első és második negyedévében (rendre 17,7 milliárd és 21,4 milliárd dollár). A csökkenés elsősorban amiatt következett be, hogy a Bank of America 10,4 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el a harmadik negyedévben a hitelkártya-üzletágára kiszabott pénzügyi hatósági intézkedés miatt.

A profitnövekedést segítette, hogy az amerikai bankok egyre kisebb tételeket különítenek el a nem teljesítő hitelek fedezeteként. A harmadik negyedévben összesen 34,9 milliárd dollár volt az ilyen célra félretett pénzek összege, 45 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Mindeközben a szektor kamatjövedelmei 8,1 milliárd dollárral, azaz 8,1 százalékkal nőttek. A veszteségleírások értéke is tovább csökkent: 42,9 milliárd dollár volt a második negyedévi 49,1 milliárd, és az egy évvel korábbi 50,9 milliárd dollár után.

A betétbiztosító alap vesztesége ugyan 8 milliárd dollár volt, ami javulás a második negyed 15,2 milliárd dollárjához képest.

Tavaly ilyenkor még csupán 552 problémás bank volt, ami az idei második negyedben 829-re, majd a most véget érő három hónapban 860-ra nőtt.

Annak ellenére, hogy az amerikai gazdaság a válságot követően a gyógyulás jeleit mutatja, a harmadik negyedévben 41, míg 2010-ben eddig összesen 127 bank ment csődbe.

Sheila Bair, a FDIC elnöke szerint amíg nincs bizonyíték arra, hogy javul a leírások aránya és a hitelvisszafizetési teljesítmény, addig a banknak óvatosnak kell lenniük, és elsősorban a tartalékaikra kell figyelniük.

A harmadik negyedév végén a veszteséges pénintézetek aránya a 2008 júniusa óta tapasztalt legalacsonyabb szintre süllyedt. Amíg egy évvel korábban a bankok mintegy harmada veszteséges volt, addig a harmadik negyedévben csupán 18,9 százalékuk nem termelt nyereséget.