Ezért mondott le Boc - találgatások a miniszterelnök távozására

Megtervezett volt Emil Boc lemondása, az eddigi román miniszterelnök már jó ideje előkészítette távozását hivatalából - írta kedden a román sajtó.
MTI, 2012. február 7. kedd, 13:14
Fotó: Napi.hu

Emil Boc hétfőn mondott le kormányfői posztjáról, ami egyben a teljes román kormány lemondását jelenti. Az Evenimentul Zilei című román napilapban Ion Cristoiu politikai elemző szerint Boc azért mondott le csak hétfőn, mert meg kellett várnia, amíg befejezi bukaresti látogatását a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége.

A szerző szerint Boc nem az utca nyomására és nem a pártján belül vele szemben megfogalmazott bírálatok miatt köszönt le, hanem azért, mert távozása már korábban eldőlt. A cikkszerző ezzel arra utal, hogy Traian Basescu államfő szerint Boc lemondásáról már decemberben tárgyaltak.

A Ziarul Financiar című gazdasági napilap szerint Boc azért távozott posztjáról, hogy "megmentse" pártját, hiszen ő a román kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Pártnak (PD-L) az elnöke is. Jelenleg a politikai erő támogatottsága a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint 15-20 százalék körül mozog. Ezért elemzők szerint Boc az idei parlamenti választásokra való tekintettel mondott le azért, hogy megállítsa pártja közvélemény-kutatásokban tapasztalt hanyatlását. Elemzők szerint az utca nyomása is közrejátszott döntésében, hiszen Romániában január eleje óta tartanak azok a tüntetések, amelyeket az egészségügy tervezett privatizációja váltott ki. Emellett saját pártjában is egyre nagyobb volt az elégedetlenség vele szemben, ami szintén hozzájárult lemondásához - írja a Ziarul Financiar.

Az Adevarul című napilap szerint Basescu azért javasolta Mihai Razvan Ungureanut kormányfőjelöltnek, mert egyrészt azt reméli, hogy így ismét növekedési pályára állhat a PD-L támogatottsága, másrészt a kormányfői poszt megfelelő "ugródeszka" lehet Ungureanu számára az elnökválasztásokon való részvételhez. A lap emlékeztet arra, hogy Ungureanu neve nem hivatalosan már korábban felmerült lehetséges államfőjelöltként, a kormányfői tisztség pedig lehetőséget ad a fiatal politikusnak ahhoz, hogy felépítse arculatát a 2014-ben esedékes elnökválasztásra - írja az Adevarul.

A magyar lapok így látják

Az erdélyi magyar lapok vezércikkírói szerint kétséges, hogy elkerülheti-e Románia az előre hozott választásokat Mihai Razvan Ungureanu kormányalakítási megbízásával. A mór megtette kötelességét, hosszú éveken keresztül hűségesen, ellentmondás nélkül végrehajtotta Traian Basescu államfő utasításait, és most elérkezett az idő arra, hogy távozzon. Így értelmezi a Krónika című erdélyi magyar napilap vezércikkírója Emil Boc miniszterelnök hétfői lemondását. Úgy véli, hogy a lépés mögött távolról sem azok az okok húzódnak meg, amelyekre a miniszterelnök hivatkozott. A valódi okok politikai természetűek: a koalíciót vezető Demokrata Liberális Párt (PD-L) számos vezetője is Bocot tette felelőssé azért, hogy a választási évben a párt népszerűsége 15 százalék alá süllyedt.

A cikkíró szerint Mihai Razvan Ungureanu kormányalakítási megbízása után is kérdés, hogy kihúzza-e a jelenlegi koalíció előre hozott választások nélkül. "Látható ugyanis, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egyre inkább elkötelezett az idő előtti parlamenti megmérettetés mellett, amelyet talán kész lesz elő is idézni, ha politikai érdekei, elvárásai nem úgy érvényesülnek az új kormánystruktúrában, ahogy szeretné" - áll a Krónika vezércikkében.

Az Új magyar szó című bukaresti napilap vezércikkírója úgy vélte, az RMDSZ-t hétfőn a kormányon kívülre szorulás perspektívája is fenyegette. Ha ugyanis a koalíciós társ a tisztán technokrata kormány felállítása mellett dönt, egy ilyen kormányban értelemszerűen nem vett volna részt az RMDSZ. Egy ilyen kormány a parlamentben csak az ellenzék szavazataival kaphatott volna megbízatást.

A cikkíró szerint kérdés, hogy "az elődjénél jóval megnyerőbb külsejű új kormányfőjelöltet mennyire fogadja el a cotroceni ingujjból kihúzott adu ászoktól megundorodott közvélemény?" Nem tudni, hogy a volt titkosszolgálati vezetőnek van-e valamilyen titkos fegyvere az utca lecsillapítására - írta.

Az ország forr, de leginkább a politika színterén

A kolozsvári Szabadság vezércikke szerint az elmúlt időszakban elhalkult az utca hangja, inkább csak amolyan háttérzenének szolgált a most bejelentett lemondáshoz. "Az ország valóban forr, de leginkább a politika színterén, a lemondás a politikai (újra)rendeződés egyik fő és elsődleges eszköze" - áll a vezércikkben. A cikkíró szerint az ellenzék azért akar előre hozott választásokat, mert népszerűsége csúcsán áll, ahonnan már csak visszafelé vezethet az út. Szerinte az RMDSZ is érdekelt a mielőbbi megmérettetésben, hiszen a lehetséges politikai ellenfélként fellépő Erdélyi Magyar Néppártnak előre hozott választások esetén nem lenne ideje felkészülni. A vezető kormánypárt viszont időt szeretne nyerni - írta a kolozsvári lap.

HOZZÁSZÓLÁSOK