Ezért nem drágulhat a tömegközlekedés?

Különös folyamat kezdődött Oroszországban: az emberek egy része gyaloglásra váltott a tömegközlekedésről, más részük pedig a taxira. A magyarázat nem csupán a jegyek drágulásában keresendő.
Barabás Júlia, 2017. július 4. kedd, 18:34
Fotó: Napi.hu

Folyamatosan nő a taxik igénybevétele Oroszországban - idézte a helyi statisztikai hivatal adatait a lengyel Rzeczpospolita. (Képünk illusztráció.) Míg 2014-ben 22 millióan ültek taxiba és egy évvel később csak 17 millióan, addig tavaly 45 millióra ugrott a számuk.

A szakemberek azzal magyarázzák a változást, hogy csökkent az autóbuszok és a trolik száma, egyben nőtt a tömegközlekedési jegyek ára. Eközben a taxik mérsékelték tarifáikat. Ennek eredményeként a szegényebb emberek inkább gyalog járnak, míg a közepes jövedelműek egyre gyakrabban választják a taxit.

A hivatalos statisztikák szerint az autóbusszal utazók száma 2014-től 2016-ig két százalékkal, 11,296 milliárd személyre esett. A metrót használók száma 3,4 százalékkal, a villamoson utazóké 10, a trolikat választóké 18 százalékkal csökkent. A közlekedési vállalatoknak nincs elég pénzük a korábbi szolgáltatási színvonal fenntartására. A jegyárak kilenc százalékkal nőttek egy év alatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK