Michel Temer elmondta: a brazil kormány szeretné, ha Magyarország támogatná Brazíliát abban, hogy a dél-amerikai ország az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjává válhasson, és hogy Sao Paulo elnyerje a 2020-as világkiállítás rendezési jogát. A brazil alelnök az MTI kérdésére elmondta, a Brazíliában az elmúlt években végbement jelentős fejlődés egyik fontos eleme, hogy "olyan környezetet teremtettünk, amely politikai és intézményi szempontból biztonságot jelent a befektetőknek, és ezzel vonzóvá teszi Brazíliát".

Mint kifejtette, a brazil fellendülést két fő elem tette lehetővé: az egyik az egyének és az intézmények szabadsága - ezt sikerült megvalósítani, amikor "1988-ban megteremtettük a demokratikus állam jogi alapjait". A másik a társadalmi befogadás, a szegénység elleni küzdelem. A politikus fölsorolta, milyen - többi között lakhatási és oktatási - programokkal segítik a szegény rétegeket. A brazil alelnök szavai szerint sikerült összhangba hozni ezt a két elemet, és ezzel megfelelő befektetői környezetet teremteni.

Michel Temer elmondta, 40 millió brazilt sikerült fölemelni a szegénységből a középosztályba. Ez, továbbá az iparűzési és a munkát terhelő adók csökkentése, valamint a kis- és közepes vállalkozások hitelhez jutásának segítése egyaránt a gazdasági növekedést szolgálja, amelynek eredményeként Brazília immár nem adósa, hanem hitelezője a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), és az ország devizatartaléka meghaladja a 370 milliárd dollárt - mondta. A gazdasági és társadalmi sikerek következménye az ország nemzetközi elismertsége is - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva elmondta: a Brazíliában élő több mint százezres magyar közösség - amely ott a legnépesebb Latin-Amerikában - aktívan részt vesz a brazil kereskedelemben, iparban, de a kultúrában és az oktatásban is. Külön megemlítette a néhai Rónai Pál műfordítót, akinek - mint mondta - óriási szerepe volt a brazíliai egyetemi életben.