A német politikus ezt a WDR német regionális közszolgálati műsorszóró társaság Europa Forum című berlini konferenciáján közölte, ahol a közelgő EP-választásokról és az Európai Unió (EU) aktuális ügyeiről beszélt.

Schulz három közös európai ügyet nevezett meg. Az első, hogy a pénzügyi spekulánsok milliárdos bevételekre tesznek szert, az adófizetés alól azonban igyekeznek kibújni. A második, hogy Európa-szerte jelentős méreteket ölt a fiatalok munkanélkülisége, és a fiatalok jogosan érezhetik úgy, hogy jövőjüket és lehetőségeiket elsodorta egy olyan válság, amelyről nem tehetnek. A harmadik, hogy az európai polgárok úgy érzik, nem törődnek velük Brüsszelben.

A szocialista politikus több szempontból is élesen bírálta az uniót. Úgy fogalmazott, hogy miközben az EU-s intézmények milliárdokkal dobálóznak, az átlagembereknek havi egy-kétezer euróból kell kijönniük, s míg a bankok megmentésére több száz milliárdot fordított az EU, addig a fiatalok munkanélkülisége elleni harcra eddig csupán hatmilliárd jutott.

A bankokkal kapcsolatban azt is elmondta, hogy miután az adófizetők pénzén megmentették őket, azok "újra spekulálni kezdtek", ahelyett, hogy hiteleznének a kis- és középvállalkozásoknak, amelyek a legfőbb foglalkoztatók a kontinensen.

Schulz ugyanakkor leszögezte azt is, hogy bár az EU-ban sok változtatásra van szükség, a mai globalizált világban önmagában egy európai állam sem tud megállni a saját lábán, és csak az európai egység biztosíthatja az EU-tagországok demokratikus és békés jövőjét. Ezzel kapcsolatban pedig élesen bírálta azokat a hangokat, amelyek az uniós kompetenciák nemzeti hatáskörbe való visszautalását hirdetik. Az ezzel kampányoló populista jobboldaliakat nem lehet figyelmen kívül hagyni, fel kell velük venni a harcot - fogalmazott.

Az EP elnöke élesen kikelt az ellen is, hogy egyes politikusok az EU sikereit a sajátjaikként állítják be, annak hibáiért pedig minden esetben Brüsszelt okolják. Bírálta továbbá az egyes EU-országokban tapasztalható németellenességet, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy egyesek Hitlerhez hasonlítják és náci egyenruhában ábrázolják Angela Merkel kancellárt - bár azt is hozzátette, hogy Merkellel sok mindenben maga sem ért egyet.

Martin Schulz Montesquieu francia politikai gondolkodót idézve azt tanácsolta a felmérések szerint az EP-választások iránt kevéssé érdeklődő európai szavazóknak, hogy mindenképpen menjenek el voksolni, mert ha nem érdekli őket a politika, akkor a politikát sem fogják érdekelni ők.