Fél évig járna a nyugdíj - ennyire komoly a helyzet

A szlovákiai nyugdíjreform eredménye, hogy egy idén születő fiú fél évi nyugdíjat élvezhet majd halála előtt – állítja egy tanulmány.
Napi.hu, 2014. június 22. vasárnap, 13:01
Fotó: Reuters

Szlovákiában 2017-től emelkedni fog a nyugdíjkorhatár, átlagosan 7 évenként egy évvel, bár ez az átlagos életkor alakulásától is függ majd. Jelenleg a határ a nők és férfiak számára egységesen 62 év. A pénzügyminisztérium keretén belül működő Pénzpolitikai Intézet (IFP) által a kérdésről készített tanulmányt a pozsonyi Új Szó ismertette. Eszerint 2017-től évente átlagosan 50-55 nappal tolódik ki a nyugdíjkorhatár.

"Senkit sem akarunk riogatni, de egyszerűen nincs más választásunk. A környező országok is hasonló intézkedéseket tesznek e téren, sőt ezek jóval drasztikusabbak, mint amiket mi tervezünk" - nyilatkozta a Pravda című napilapnak Jozef Burian szociális és munkaügyi államtitkár. A Fico-kormány már korábban jelezte: 2016-ig, azaz a következő parlamenti választásokig nem változik a nyugdíjrendszer, annak ellenére, hogy az Európai Unión belül Szlovákiában van az egyik legalacsonyabb nyugdíjkorhatár - csupán az osztrák, brit és román nők vonulhatnak 60 évesen nyugdíjba, illetve a bolgár, észt, horvát és lengyel nők 61 évesen. Az uniós országok azonban rákényszerülnek a korhatár emelésére, 2020 után várhatóan már nem lesz olyan ország, ahol 65 évesnél fiatalabb nyugdíjasok is lesznek - írta a lap.

Szlovákiában 2014 májusában lépte először túl az 1 milliós határt az öregségi nyugdíjasok száma (a korkedvezményesekkel és rokkantnyugdíjasokkal együtt közel 1,3 millió), májusban az átlagos szlovák öregségi nyugdíj 399 euró volt (az átlagkereset 820 euró). Az ország munkaképes korú lakosságának létszáma 2,7 millió fő, ebből ténylegesen mintegy 2,3 millió fő dolgozik, azonban az adóelkerülések miatt 1,7 millió aktív tart el 1 nyugdíjast, ez a mutató 2030-ra 1,25-re zuhanhat.

Az Új Szó szerint nem is annyira a nyugdíjkorhatár emelése a gond, mint inkább az alacsony várható életkor. Ha valóban a tervezett ütemben emelik majd a nyugdíjkorhatárt, egyre többen lesznek majd, akik egy fillér nyugdíjat sem kapnak, mert már a nyugdíjaztatásukat sem érik meg. Az idén született lányok esetében a várható életkor 79,5 év, a fiúknál viszont csak 71,5 év, így egy átlagos, idén született fiúgyermek elméletileg fél év nyugdíjra számíthat majd, mivel az IFP adatain alapuló számítás szerint a nyugdíjkorhatár esetükben már mintegy 71 év lesz. Ennél is nagyobb gond, hogy az idős kor általában betegségekkel párosul, a statisztikai adatok szerint egy átlagember 53 éves koráig őrzi meg egészségét.

Minél jobban elöregedik a lakosság, annál lassúbb a gazdasági növekedés, márpedig a jelenlegi adatokból kiindulva 2060-ban Szlovákia lesz az Európai Unió negyedik legöregebb lakosságú állama - figyelmeztetett a szlovák rádió vitaműsorában Marek Radvansky, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) közgazdásza. Egy másik szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben jelenleg mintegy 1 millió nyugdíjas van az országban, addig 2040-ben már 2 millió, 2060-ban pedig 2,2 millió lesz, miközben az aktív munkaviszonyban levők száma ez alatt marad.

Jozef Burian szociális és munkaügyi államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy az utóbbi években az öregségi nyugdíj nagysága felment a mindenkori átlagbér 47 százalékára. Ezt nem lesznek képesek fenntartani, ezért az arány 40 év múlva újra 30 százalék alá eshet, miközben a bruttó hazai termék (GDP) 13 százalékát fordíthatja az állam a nyugdíjakra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ingyen, 2014.06.23 19:07

@SMIAGOLD:

így van.
úgyhogy tessen majd kádár evtárstól nyugdíjat kérni. ő ígérte meg, nem én.
na meg orbán elvtárstól.

amúgy nem nehéz kitalálni, hogy a felosztó-kirovó rendszer csak akkor működne, ha vagy minden párnak lenne két gyereke és azok legalább annyi pénzt termelnek ki mint a szüleik, vagy ha kevesebb van, akkor azok arányosan többet. de ki a fene tudja ezt garantálni? vagy ha egyre korábban halunk meg. ezt nem akarjuk. vagy ha emeljük a korhatárt. ez meg nyilvánvaló csalás.
akik bevezették az állami felosztó-kirovó nyugdíjat, azok állandó (vagy javuló) demográfiai és gazdaság viszonyokat feltételeztek. de honnan a fenéből vették erre a bátorságot? ki hatalmazott fel bárkit arra, hogy egy mesterséges generációk közti gazdasági szerződést tegyen kötelezővé, ráadásul a még meg sem születettek terhére? az ilyet fel kell kötni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ingyen, 2014.06.23 19:00

@katter:

bocs, de ez szimpla hülyeség.
számos befektetés van, amikell hozamot lehet termelni, ezekből kell nyugdíjat csinálni.
nem ez a kérdés. hanem, hogy minden befektetésnek kockázata van, és az államnak nincs joga kockáztatni. nagyon helyesen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SMIAGOLD, 2014.06.23 17:45

Szlovákiában is azok az emberek vannak most aktív állományban, akik a háború utáni szocialista gazdasági átállásban, újjáépítésben részt vettek. Ugyan az vonatkozik rájuk is, mint a magyarokra. Míg nyugaton sok egyéb másnak, így a Marsall segélynek is köszönhetően a legnehezebb fizikai munka kiváltására gépesítettek. A szocialista termelésben viszont, kiváló dolgozóztak és szocialista brigádversenyeket rendeztek, kommunista szombatokkal. Míg egy nyugati munkás ma is, meg tudja teremteni magának és családjának az újratermeléséhez szükséges anyagi javakat, pihenést, megkapja időben az egészségügyi ellátásokat, velünk, keletiekkel szemben, így nyugdíjas korukra a nyugatiakra, közel nem szakad annyi betegség, kór, szegénység, mint ránk!
Aztán a költségvetési számításoknál ne felejtsék el, ha a nyugdíjas társadalom nyomorog, az a fogyasztáson át, messzire kihat, még a választásokra is talán.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

katter, 2014.06.23 14:23

Az modern termelő és szolgáltató egység ideális képe a "0" humán munkaerő "0" személyi kiadással és "0" társadalombiztosítási hozzájárulással. Ezért a munka jövőbeni világába (mégis)elhelyezkedő kisebbség' ellátását ebből a "0" hozzájárulásból kell megoldani. Ennek lehetséges változata a nyugdíj előtti elhalálozás. A értéktöbblet elméletén nyugvó termelési módozatban egyetlen nyugdíjrendszer sem életképes, még a magán sem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Megalúzer, 2014.06.23 13:35

@Balt: 1. Sajnos nem volt meg, különös tekintettel arra, hogy Strasbourgban NEM az EU Bírósága székel, hanem az Európai Emberi Jogi Bíróság.
2. Nem PERTÁRSASÁG perelt, hanem egy db magánszemély.
Egyebekben mindenben igaza van...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html