A Napi Gazdaság cikke.

A kormány három irányból próbál a pénzintézeteknek támogatást adni, amihez a tavaly elfogadott pénzügyi mentő csomag (TARP) megmaradt fele, 350 milliárd dollár adja a fő forrást. Létrehoznak egy privát-állami pénzalapot, amely keresletet teremt a bankok rossz hiteleire. A kormány számít a magánbefektetők részvételére, így indulásként összesen 500 milliárd dollár kerülhetne az alapba, ami Geithner szerint később akár ennek kétszeresére nőhet.

A második pillér a fogyasztói, illetve a vállalati forgóeszközhitelek folyósítását támogató Fed-program felpörgetése. Ebben a jegybank olyan értékpapírok vásárlásához nyújt hitelt, amelyeket AAA minősítésű autó-, diák-, hitelkártya- és kkv-kölcsönökkel fedeznek. Így közvetve ösztönzi az utóbbiak kibocsátását. A program 200 milliárd dolláros keretösszegét 1000 milliárdra emelik.

Végül a harmadik elem a végrehajtással fenyegetett lakáshiteladósok kisegítése, tartozásuk átütemezése. Ebben részt vennének az állami tulajdonú lakáshitelezők, a Fannie Mae és a Freddie Mac, a programra 50 milliárd dollárt fordítanak.

A kétkedő szakértők azonban úgy vélik, nem szabad több pénzt önteni a bankokba, legfőképpen azért nem, meg jórészt még mindig azok irányítják a működésüket, akiknek a vezetésével kialakult a pénzügyi válság - írta a CNN Money. A kormánynak inkább olyan lépéseket kellene tennie, amelyek egészségesebb pénzintézeti struktúra kialakításához vezetnek. Ennek legjobb eszköze, hogy az állam próbálja meg rábírni a pénzintézeteket, hogy részvénykibocsátással próbáljanak friss tőkéhez jutni. Ha ez nem sikerül, akkor a kormánynak törzsrészvényeket kellene vásárolnia, amelyek nagyobb beleszólást biztosítanak az irányításba és arra ösztönözik a részvényeseket, hogy ők is nézzenek jobban a menedzsment körmére.

A nagyobb befolyás egyben lehetővé tenné, hogy a kormány szétbontsa az elmúlt évek sztárbankjait. A Citigroup és a Bank of America kudarca - tavaly ősszel mindkettő csaknem csődbe ment - a bizonyíték rá, hogy az úgynevezett pénzügyi szupermarketek modellje, amelyben a bank minden pénzügyi szolgáltatást egy kézből nyújt, nem működik. Ehelyett a nagy intézmények szétbontásával fel kell támasztani a kereskedelmi bankok hagyományos modelljét - ajánlják a határozottabb lépéseket követelő szakértők.