Felfelé indult a gödörből a cseh gazdaság

Az ipari kibocsátás júniusban már 3 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest Csehországban, habár éves szinten még jócskán tíz százalék feletti zsugorodást mutat.
Leszák Tamás, 2009. augusztus 11. kedd, 10:20
Fotó:

A várakozásoknak megfelelően alakult a cseh ipari kibocsátás júniusban: szezonálisan kiigazítva 14,3 százalékos csökkenést mutat az egy évvel korábbihoz képest, havi szinten viszont közel 3 százalékos növekedést regisztráltak. A visszaesés legnagyobb részét a gépipar, a fém- és a járműgyártás adta, de mindegyik szektor a korábbiaknál kisebb visszaesésről adott számot júniusban, a bányaiparban pedig 22,8 százalékos éves szintű bővülés ment végbe.

Az elkövetkező időszakra az Erste Group elemzése két alternatívát lát a cseh gazdaság szempontjából. A kormányzati segítség (leginkább a roncsprémium) és a nyugat-európai fellendülés hatására az ipar minden bizonnyal emelkedő hónapok elé néz. Ezt követően - ha megalapozottnak bizonyul a folyamat - kissé lassuló ütemmel, de emelkedési pályára állhat a gazdaság.

A másik lehetőség szerint pedig egy újabb hullámvölgy következik - ami azért nem hoz a 2008 negyedik, illetve 2009 első negyedévhez hasonló visszazuhanást. Az Erste elemzői a második alternatívát tartják valószínűbbnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK