A fejlesztési tárca közleménye idézte Fellegi Tamást, aki hangsúlyozta: a Nemzetközi Energia Ügynökség tagországainak energiahelyzete még az Európai Unión belül tapasztalható, gazdasági lehetőségekre és földrajzi adottságokra visszavezethető különbségeknél is jobban eltér egymástól. Magyarország ezzel együtt is támogatja a szervezet beavatkozási lehetőségeinek bővítését az energiaellátás biztonságának növelése és a megfizethető árszínvonal biztosítása érdekében.

Fellegi Tamás - a miniszteri szintű találkozó alkalmából - kétoldalú megbeszéléseket folytatott több társtárca vezetőjével.

A Hans-Joachim Otto vezette német küldöttséggel történt egyeztetés során a miniszter tájékoztatást kapott arról, hogy a német atomerőművek leállítása során kieső erőművi kapacitásokat milyen fejlesztésekkel kívánják pótolni. Szó esett arról is, hogy magyar vállalatok milyen szerephez juthatnak a hiányzó energiaforrás kiváltásához szükséges belső infrastruktúrafejlesztések során. Az együttműködés feltételeit a jövő év elejére tervezett szakminiszteri találkozón rögzíthetik.

A magyar-szlovák vezeték a tervezett Észak-Dél Energia Korridor (földgázfolyosó) része, amelynek megépítése mellett Magyarország európai és regionális szinten is politikailag elkötelezett. A kétoldalú megbeszélés során a felek áttekintették a vezeték megépítésével kapcsolatos, soron következő lépéseket. A szlovák-magyar határkeresztező gázrendszer a lengyel, cseh, román és bolgár hálózatokhoz kapcsolódva lehetőséget nyit arra, hogy északi irányból további gázszállítmányok érkezhessenek Közép-Európába, Magyarországra.

Fellegi Tamás Joe Oliverrel, a kanadai társminiszterrel energetikai együttműködésről, közös beruházások lehetőségéről tárgyalt. Áttekintették a magyar energetikai piac kanadai vállalkozások érdeklődésére számot tartó jellegzetességeit, ezen belül a kanadai nukleáris ipar részvételének szóba jöhető módozatait a magyarországi atomenergetika területén.

Az Ola Borten Moe norvég energiaügyi miniszterrel lezajlott kétoldalú találkozón a norvég földgáz esetleges magyarországi exportjának technikai és politikai feltételeiről megindított egyeztetések a következő hónapokban - szakértői szinten - folytatódnak - ismerteti a közlemény.

A tanácskozáson szó volt a líbiai közös intézkedés tanulságairól a közép-keleti és észak-afrikai események fényében, az olajpiac átláthatóságáról, valamint a Nemzetközi Energia Ügynökség partnerei közötti együttműködés erősítéséről olajellátási zavarok esetén.