Johannes Hahn, az Európai Bizottság fejlesztéspolitikai biztosa optimistán nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy megfelelően halad a kohéziós politika modernizálása.

Andor László foglalkoztatáspolitikáért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős uniós biztos elmondta: a válságból való teljes kilábalásban a hatékony kohéziós politika segíthet, és visszalépés lenne Európa gazdasági fejlődésében, ha a regionális politika veszítene súlyából.

Fellegi Tamás elmondta, hogy a pénteki tárgyalások középpontjában a kohéziós politika jövője állt. Az EU egyetlen igazán integrált fejlesztéspolitikai eszköze, amely alkalmas a válság következményeinek felszámolására, illetve a szociális kohézió megteremtésére.

A magyar elnökség célja az volt, hogy a párbeszédet olyan irányba vigye, amely biztosítja a kohéziós politika unión belüli súlyának megtartását, ugyanakkor még számos részletre vonatkozóan kell megállapodni - ismertette a nemzeti fejlesztési miniszter.

Pénzügyi kérdésekről a pénteki informális ülésen nem beszéltek a miniszterek, az új pénzügyi perspektíva vitája később kezdődik - mondta Fellegi Tamás. A magyar elnökség arra törekedett, hogy a vita az elvek felől a konkrétumok irányába mozduljon el, de majd csak a soron következő lengyel elnökség alatt készül el a kohéziós politika új jogszabályi kerete, és hozzák nyilvánosságra a pénzügyi javaslatot - fűzte hozzá.

Az elvekben egyetértés van a tagállamok között, mint ahogyan abban is, hogy a társadalmi kohéziót a versenyképesség fenntartása és a szolidaritás elve mellett kell elérni. A tagállamok szerint jelentősen növelni kell a fejlesztéspolitikai eszközök hatékonyságát, a határidők betartását, valamint a számonkérést. Ezek részleteit illetően természetesen vannak nézetkülönbségek a tagállamok között - jelezte Fellegi Tamás.

Johannes Hahn szerint a tervezési ciklus elején a tagállamok számára néhány konkrét feladatot kell megszabni, és ezek teljesítése esetén lehetne "jutalmazni".

A regionális fejlesztési biztos elismeréssel szólt a magyar elnökség munkájáról, amelyet a kohéziós politika modernizálásáért végzett.

Andor László hangsúlyozta az EU 2020 stratégia szerepét, mert ahhoz kapcsolódóan konkrét tagállami vállalások történtek, és ezek megvalósításában is segíthet a kohéziós politika.