Fellendülésről adott hírt a német gépipar - Kínában

Lendületet vett a Kínában működő német gépipari vállalatok forgalma az ágazat szakmai képviseleti szervezetének szerdán publikált felmérése alapján - adta hírül az MTI.
Domokos Erika, 2020. december 2. szerda, 20:05
Fotó: Reuters

A VDMA (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau), a német gépipari és gyárépítő vállalatok szakmai képviselet szervezete felmérése az üzleti környezet javulását mutatta, a Kínában tevékenykedő német cégek üzleti hangulatindexe a 2018-as őszi felmérés óta a mostani őszi felmérésben ért el első alkalommal pozitív értéket, plusz 18 pontot. Az idei tavaszi felmérésben a mutató még mínusz 12 ponton állt.

Az érintett cégek beszámolója szerint az ágazat kifejezetten profitál a kínai gazdaság járványvédelmi zárlat utáni fellendüléséből, elsősorban az elektronikai, autóipari és gépipari termelés lendületes növekedéséből.

A német gépipari vállalatok megrendelései számottevő mértékben nőttek a tavaszi felmérésben kimutatotthoz képest. A megkérdezett cégeknek 24 százaléka jelentett "átlagon felüli" megrendelésállományt és 20 százalékuk átlagon alulit. A megrendelésállomány növekedése azonban elsősorban a kínai belföldi megrendelések lendületes gyarapodásának köszönhető, miközben az exportkereslet a világ többi részéről még nem mutatja a javulás jeleit.

A VDMA kínai illetőségű tagjának szinte mindegyike megrendeléseinek növekedését tapasztalja április óta és a többségük a javuló trend fennmaradására számít az elkövetkező hónapokban is. A megkérdezettek 55 százaléka számít üzletének a gyarapodására a következő hat hónapban, 38 százalékuk változatlan, 7 százalékuk pedig romló üzleti környezetet vár.

A VDMA Kínában tevékenykedő tagjai azonban a pozitív fejlemények ellenére is ki vannak téve még a járvány következményeinek, hiszen az utazási korlátozások továbbra is kihívások elé állítják őket, mivel megnehezíti szakemberek eljuttatását Kínába. A kínai vállalatok által támasztott konkurencia pedig eközben folyamatosan erősödik - írja a jelentésre hivatkozva az MTI.

"Kína az egyetlen jelentős nemzetgazdaság a világon, amelyik már megindult felfelé a lejtőn és bízunk benne, hogy a helyzet a téli hónapokban is stabilnak bizonyul. Mindennél fontosabb azonban, hogy a többi jelentősebb nemzetgazdaságoknál is mihamarabb meginduljon a növekedés" - foglalta össze a felmérés megállapításait Daniel Yoo, a VDMA sanghaji képviselője.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.12.02 21:36

Orbán akkor rúgja szét a kolostort, ha az itteni német cégek menni Kína.
Mert beszólt nekik, hogy több pénz vinni ki, mint EU adni.
Ú, de cúnnyá!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html