Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a görög államadósság-törlesztés leállásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díja a szerdai késői londoni kereskedésben 1411 bázispont, vagyis 14 százalék felett mozgott az 1394,0 bázispontos előző záró után.

A jelenlegi görög CDS-árazás azt jelenti, hogy a görög szuverén törlesztési leállás kockázatára kínált biztosítási tranzakciók éves díja középárfolyamon most már meghaladja az 1,4 millió eurót minden 10 millió euró görög államadósság után az irányadó ötéves futamidőre.

A CMA számítási modellje szerint a szerdai görög CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac jelenleg éppen 66 százalékos, vagyis kétharmados halmozott valószínűséggel árazza Görögország mint szuverén adós törlesztésképtelenné válását ötévi távlatban.

Ez azt is jelenti, hogy a piac Görögországot pontosan négyszer kockázatosabb adósnak tartja Magyarországnál, mivel a 245 bázispont környékén mozgó szerdai magyar CDS-díjszabás a CMA DataVision számítási metodikája alapján 16 százaléknál valamivel magasabb halmozott távlati törlesztésleállási esély piaci árazásának felel meg.

A görög szuverén adósságtörlesztés fenntarthatatlanná válását a londoni elemzői közösség is gyakorlatilag elkerülhetetlennek tartja.

A Capital Economics, a City egyik legnagyobb befektetési és pénzügyi tanácsadó cége legutóbbi elemzésében annak a véleményének adott hangot, hogy a görög kormány konszolidációs menetrendje "semmilyen módon nem segítette elő" a piaci idegesség csillapodását. A ház elemzői azzal számolnak, hogy a görög államadósság-ráta 2013-ig eléri a GDP-érték 170 százalékát, és a Capital Economics szerint "most már nem az a kérdés, hogy Görögország törlesztésleállásra kényszerül-e, hanem csak az, hogy mikor".

A CMA DataVision e hónap elején közölte, hogy Görögország változatlanul a világ legkockázatosabb adósa. A cég idei első negyedévi listáján - amely a márciusi utolsó CDS-árazások alapján sorolta be az egyes szuverén adósokat - Görögország megtartotta az előző negyedévben Venezuelától átvett első helyét a törlesztési leállástól leginkább fenyegetett államadósok sorában.