Fenyegetve békülne a világgal Észak-Korea

Észak-Korea bejelentette, hogy az atomfegyver előállításának utolsó fázisában van, valamint, hogy a tárgyalások elkezdésére és a nukleáris program felgyorsítására egyaránt készen áll.
NAPI, 2009. szeptember 4. péntek, 12:43

Mindenképpen pozitív jelzés a világnak, hogy a kommunista diktatúra hajlandó diplomáciai keretek között tartani a leszerelés ügyét. "Fel vagyunk készülve a párbeszédre és a szankciókra is" - idézte a Bloomberg a koreai központi hírügynökség ENSZ Biztonsági Tanácsának címzett levelét.

"Amennyiben a Biztonsági Tanács bizonyos tagjai a dialógus előtt szankciókat kívánna kivetni Koreára, nukleáris elrettentéssel/példa statuálásával válaszolnánk" - fogalmaz a levél.

Az ultimátum ugyanakkor a rezsim azon szándékát is jelezheti, hogy erősítse pozícióját a Dél-Koreával való újraegyesítési tárgyalások előtt. Augusztusban az ország azzal is jelezte kompromisszumkészségét, hogy két fogva tartott amerikai újságírót és több dél-koreai állampolgárt is szabadon engedett, valamint delegációt küldött déli szomszédjához.

Provokáció és a békülési hajlam egyaránt érződik a taktikából, ami egyébként bevett gyakorlat a részéről - mondja Ryoo Kihl Jae, a szöuli Észak-Koreai Tanulmányok Egyetemének professzora.

Az észak-koreai nukleáris programot fenyegetésként értékeli Dél-Korea és Japán mellett Kína és Oroszország is, a két előbbi országban közelsége miatt a befektetői hangulatot is erősen befolyásolják az új atomhatalom megnyilvánulásai.

HOZZÁSZÓLÁSOK