Fico utolsó ajándéka: elszálló szlovák deficit

A szlovák kormány idén a tervezetthez képest egymilliárd euróval kisebb bevételhez jut az adókból és járulékokból - derült ki a szlovák pénzügyminisztérium legfrissebb adatából -, ezért szinte bizonyosan nem tartható az idei 5,5 százalékos GDP-arányos államháztartási deficit.
Sidó Zoltán, 2010. június 24. csütörtök, 12:55
Fotó:

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke.

Olyannyira nem, hogy Ján Pociatek, a színről levonuló Fico-kormány pénzügyminisztere a kabinet utolsó, szerdai ülését követően kijelentette: jelenlegi számításaik szerint a GDP-hez viszonyított államháztartási hiány idén eléri a 6,98 százalékot. A deficit június 21-én 2,9 milliárd euró volt, azaz az egész évre tervezett 3,7 milliárdos hiány legkésőbb augusztus végére teljesül.

Az egymilliárd eurós bevételkiesésből 800 millió a kisebb adóbevételeknek tudható be, 190 millió a nyugdíjfolyósító intézetnél keletkezik, 10 millió euró pedig abból adódik, hogy a januárban bevezetett elektronikus útdíjból kevesebb folyik be a vártnál.


A hatalomra készülő négy jobboldali párt a deficitadat nyilvánosságra kerülése után jelezte, hogy az év végéig már nem képes semlegesíteni a növekedést. Túl nagy összegről van szó - mondta Vladimír Tvaroska, a miniszterelnököt adó SDKÚ gazdaságpolitikusa, volt pénzügyi államtitkár. Iveta Radicová leendő miniszterelnök szerint nem az adók emelése útján látnak neki a pénzügyek konszolidációjának.

Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök szerdán hivatalosan is megbízta Radicovát, az SDKÚ listavezetőjét (a pártelnök továbbra is Mikulás Dzurinda) a kormánykoalíciós tárgyalások vezetésével. Az alakuló négypárti jobboldali koalíció kedden, éjszakába nyúló tanácskozásán megegyezett a kormányprogram fő téziseiről.

Egyebek mellett csökkenteni akarják az állami újraelosztás szerepét, törvényben akarják garantálni a kiegyensúlyozott állami költségvetést, megtartják az egykulcsos adót és annak jelenlegi mértékét, egységesíteni akarják az adók és a járulékok befizetését, egyszerűsítenék a járulékfizetés rendszerét, bevezetnék a szuperbruttósítást, felülbírálják a ppp-projekteket, leállítják a széles nyomtávú vasút építésének előkészítését, magánosítanák a Cargo vasúti teherfuvarozót és a pozsonyi repülőteret.

HOZZÁSZÓLÁSOK